IQRAC

Post Top Ad

Friday, 15 June 2018

Selamat Hari Raya Aidilfiri

14:30:00

Telah berakhirnya Ramadhan 1439H maka telah selesai kita melalui Tarbiah & Muhasabah Ramdhan.

Semoga Ramadhan yang dilalui akan menjadi dorongan untuk kita terus menambah ibadah kita.










Ada mata pandanglah keindahan,
Ada mulut berbudilah pertuturan,
Ada hati berilah kesayangan,
Ada salah dan silap sudilah maafkan.


Bermain mercun sambil menari,
Di dalam gelap menangkap ikan,
Kami menyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.



Dalam kegembiraan kita menyambut Aidilfitri, jangan lupa untuk berpuasa 6 Hari di bulan Syawal sebagai pelengkap ibadah puasa kita.

UMAT Islam digalakkan untuk berpuasa sunat enam hari di bulan Syawal bagi memperolehi keistimewaan ganjaran pahala seperti berpuasa sepanjang tahun jika ianya dipraktiskan.
Berlalu Ramadan tidak bermakna kita tidak dituntut melakukan ibadan lain kerana kehidupan manusia itu keseluruhannya adalah ibadah kepada Allah SWT.
Begitu jugalah halnya dengan puasa. Walaupun puasa selama sebulan Ramadan sudah tamat tempoh, namun kita boleh melipat gandakan pahala dengan melakukan puasa sunat enam Syawal.
Antara keistimewaan dan ganjaran yang boleh diperolehi sekiranya anda berpuasa adalah dijanjikan pengampunan dari Allah Yang Maha Esa.
Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, “Sesiapa yang berpuasa pada Ramadan diikuti dengan puasa enam hari pada Syawal maka pahalanya adalah sama seperti puasa sepanjang tahun.
Dalam hadis riwayat daripada Abu Ayyub Al-Ansari itu juga menyebut, puasa enam pahalanya sama seperti puasa penuh setahun, namun dengan syarat kita telah melengkapkan puasa sebulan Ramadan terlebih dahulu.
Antara kelebihan lain buat kita yang mengamalkan puasa sunat enam ini ialah ia melengkapkan kekurangan yang terdapat dalam ibadah puasa wajib bulan Ramadan.
Al-Hafiz Ibnu Rajab menyatakan, puasa enam Syawal akan melengkapkan kekurangan dan kecacatan yang terdapat ketika mana seseorang itu melaksanakan ibadah puasa Ramadan. Beliau mengkiaskan dengan kelebihan solat sunat rawatib sebelum mahupun selepas solat fardhu yang menampung kekurangan terdapat padanya.
Selain itu, puasa enam juga melatih manusia supaya tidak melupakan puasa-puasa sunat yang lain.
Dengan mensyariatkan puasa sunat enam hari dalam bulan Syawal, manusia akan terlatih untuk meneruskan puasa sunat yang lain. Kemungkinan seseorang muslim itu terlupa untuk meneruskan ibadah puasa sunat lain setelah menyambut Aidilfitri namun dengan adanya puasa sunat enam sekurang-kurangnya memberikannya peringatan dan motivasi untuk terus berpuasa, tidak semata-mata menunggu kedatangan Ramadan akan datang.
Antara kelebihan lain ialah ia dapat menyediakan sistem pencernaan yang lebih sempurna buat diri kita.
Setelah satu bulan sistem pencernaan kita berehat pada siang hari, kedatangan bulan Syawal boleh mendatangkan kejutan bagi sistem pencernaan kita, tambahan pula apabila disajikan dengan pelbagai juadah yang sinonim dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri seperti lemang, ketupat dan rendang.
Maka puasa enam ini memberi peluang kepada sistem pencernaan yang telah direhatikan tadi untuk bertugas secara beransur-ansur.
Bukankah setiap amalan yang disunatkan itu mempunyai kemanisannya tersendiri, jadi apa tunggu lagi raihlah ganjarannya dengan melakukan puasa enam pada tahun ini.




















Read More

Friday, 18 May 2018

Salam Ramadhan Al Mubarak

14:17:00

KEWAJIPAN BERPUASA

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 183 dan 185 yang bermaksud:
“Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana yang diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.”
“Masa yang diwajibkan berpuasa itu ialah bulan Ramadhan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu..”.

Sesungguhnya bulan Ramadhan bulan yang setiap tahun dinantikan ketibaannya oleh setiap umat Islam, memandangkan ia bulan yang mulia dan memberikan terlalu banyak manfaat, faedah, fadhilat dan masa depan yang cerah bagi mereka yang menghayatinya.

FADHILAT DAN KEUTAMAAN RAMADHAN

Terdapat puluhan hadis Rasulullah s.a.w. yang menjelaskan tentang fadhilat dan keutamaan bulan Ramadhan, bukan sahaja untuk manfaat umat Islam di akhirat kelak bahkan faedah di dunia ini.

Walau bagaimanapun faedah dan manfaat itu hanya diberikan kepada umat Islam yang taat menjunjung segala perintah Allah dan menjauhi laranganNya. Mereka yang ingkar, tidak berpuasa, tidak mengerjakan solat dan lain-lain perintah Allah, tidaklah berhak mendapatnya.
Di bawah ini diringkaskan beberapa maksud hadis Rasulullah s.a.w mengenai fadhilat, kelebihan, keutamaan dan kemuliaan bulan Ramadhan serta amal ibadah yang sewajarnya dilakukan.

· Pintu langit dibukaSabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
“Apabila masuk bulan Ramadhan maka dibukakanlah pintu-pintu langit dan ditutupkan pintu-pintu neraka dan diikatlah semua syaitan.”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

· Pintu-pintu syurga dibuka
Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
“Pada malam pertama bulan Ramadhan diikatlah semua syaitan dan jin dan ditutuplah semua pintu-pintu neraka dan tidak dibuka satu pintu pun darinya. Dan dibukakanlah pintu-pintu syurga dan tidaklah ditutup satu pun darinya. Maka berserulah penyeru; Wahai orang yang melakukan kebaikan hampirlah kamu, wahai orang yang melakukankejahatan undurlah kamu. Dan sesungguhnya Allah mempunyai ahli neraka yang dibebaskan dan sedemikian itu berlaku pada setiap malam Ramadhan.”
(Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah dari Abu Hurairah r.a.)

· Amal ibadah bulan RamadhanDalam khutbah terakhir bulan Syaaban untuk persediaan menghadapi bulan Ramadhan, Rasulullah s.a.w. telah memberi nasihat kepada umat Islam supaya menyempurnakan berbagai amal ibadah sepanjang bulan Ramadhan:

1. Solat sunat tarawih.
2. Solat-solat sunat yang lain.
3. Bantu membantu sesama umat Islam seperti bersedekah dan seumpamanya.
4. Memberikan hidangan berbuka puasa.
5. Banyakkan membaca tahlil (syahadah, berzikir, bertasbih dan seumpamanya).
6. Banyakkan beristighfar dan bertaubat, memohon keampunan kepada Allah s.w.t.
7. Banyakkan berdoa memohon syurga dan perlindungan dari azab neraka.
8. Banyakkan bersabar, kerana pada bulan Ramadhan adalah bulan kesabaran.
9. Tinggalkan dan jauhi dari segala perbuatan maksiat dan kemungkaran, kerana ia boleh menghapuskan ganjaran pahala ibadah kita. Ini termasuk jangan mengumpat, berkelahi, boros, fitnah-memfitnah, berbohong dan sebagainya.

· Ganjaran pahala ibadah dan fadhilatnya 
Ganjaran pahala mereka yang mengerjakan amal ibadah dalam bulan Ramadhan adalah berlipat-ganda. Ibadah fardhu diberi pahala sehingga tujuh puluh kali ganda; manakala ibadah sunat diberi pahala seperti ibadah fardhu. Pada keseluruhannya, bulan Ramadhan ini terbahagi kepada tiga bahagian:

1. Untuk mendapat rahmat Allah s.w.t yang mencurah-curah.
2. Untuk mendapat keampunan Allah s.w.t.
3. Untuk mendapat pelepasan dari azab neraka.

FADHILAT YANG LAIN-LAIN

· Mereka yang berpuasa akan mendapat balasan syurga.

· Doa orang yang berpuasa dimakbulkan Allah s.w.t.

· Orang yang berpuasa mendapat dua kegembiraan iaitu semasa berbuka puasa dan apabila bertemu dengan Allah pada Hari Kiamat kelak.

· Orang yang berpuasa disertai menjauhi segala larangan semasa berpuasa, dan mengerjakan ibadah sunat seperti bertahlil, bertasbih dan seumpamanya, akan dibinakan mahligai yang indah di syurga.

· Setiap kali sujud orang yang berpuasa Ramadhan dikurniakan seribu tujuh ratus kebajikan, dibinakan mahligai di syurga dan tujuh puluh ribu malaikat memohon keampunan baginya dari pagi hingga petang.
Demikian sebahagian dari berbagai fadhilat dan kelebihan orang yang berpuasa Ramadhan.
Read More

Monday, 9 April 2018

Annual Grand Metting

16:34:00

Annual Grand Metting merupakan Mesyuarat Agung Tahunan IQRAC bagi membentangkan segala Laporan Tahunan Perwakilan bagi Generasi yang lepas sebelum diambil oleh Perwakilan Generasi yang baru









Read More

Wednesday, 14 March 2018

Depression - Macam Mana Nak Survive?

01:46:00

Assalamualaikum w.b.t semua.
Ok, ini adalah post yang ketiga untuk hari ini. Kiranya, hadaplah kalian dengan post yang banyak untuk hari ini.

Jadinya kali ini, kita akan bentang tentang topik depression. Well, untuk pengetahuan pembaca semua, mental depression sebenarnya berlaku secara meluas dalam kalangan kita. Namun, sayangnya, ramai yang tiada kesedaran dan kecaknaan terhadap penyakit ini. Ramai juga yang tak menyedari bahawa mereka menghidapi penyakit ini.

Dan berikut merupakan kenyataan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia sendiri,

"Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan yang telah dilaksanakan pada tahun 2015 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati prevalen masalah kesihatan mental dalam kalangan masyarakat Malaysia berumur 16 tahun dan ke atas adalah 29.2% (anggaran 4.2 juta). Ini bermaksud 1 dalam 3 masyarakat Malaysia mengalami isu yang berkait dengan masalah mental. Kajian ini turut menunjukkan bahawa prevalen masalah kesihatan mental juga adalah paling tinggi dalam kalangan mereka yang berumur 16-19 tahun dan di kalangan golongan yang berpendapatan rendah."

See? Kita antara gologan yang berpotensi untuk mengalami depression a.k.a kemurungan.

Gambar dekat bawah ini menunjukkan simptom depression. BACA, HADAMKAN DAN JANGAN PANDANG ENTENG.

Klik untuk gambar membesar dengan sihat
Kemurungan ini sangat berbahaya kepada kita khususnya, dan orang yang terus hanyut dalam penyakit ini akan melalui fasa yang sukar dalam mencapai cita-cita. Kenali simptom ini samada ada pada diri atau rakan.

So, next...
Jom kenal cara untuk handle kemurungan.

Caranya ialah:

1. UBAH CARA FIKIR. Itu yang paling utama. Kebiasaan orang mengalami depresi ni orang yang tidak yakin dengan diri mereka sendiri, merasa orang lain bertanggapan buruk terhadapnya and so on. Please clear all negative thoughts. Don't let it grow into your mind! Hidupkan positive vibe dalam diri, dan apa-apa pun mindset itu penting. Tukar mindset dan inshaa Allah those thoughts will slowly vanish from your mind. Kita yang kawal minda, bukan minda yang kawal kita.

2.  KURANGKAN penggunaan media sosial. Bila kita kerap guna media sosial, kita akan baca banyak berita atau nampak banyak benda atau orang yang mungkin kita tak suka tengah online dekat media sosial. Secara automatiknya kita akan turut berfikir dan rasa macam kita kena komen atau repost atau share benda berkaitan tema tu. Benda tu semua cam catalyst dan tingkatkan level anxiety dan depression especially bila kita ni jenis suka bandingkan dengan orang lain sebagai contoh. Ini pun berlaku juga pada sesetengah orang.

3. Next, JANGAN DUDUK SEORANG DIRI. Duduk seorang diri sememangnya menambahkan lagi risiko. Don't put yourself into risk. Bergaullah, berkomunikasilah. Contohnya, kalau roommate entum tinggalkan entum seorang diri, pergilah ke bilik kawan-kawan lain ke? (take note: pilih masa yang sesuai) Tak pun, beriadahlah, ajak kawan-kawan sekali. Bukan setakat jasmani sado, akal pun waras. Al-aqlus salim fil jismis salim kan? Takkan tak kenal kut ayat ini?

4. Tak berjaya? Cuba sibukkan diri dengan aktiviti. Pergilah hiking ke, dekatkan diri dengan nature ke, shopping ke, extreme activity ke. Paling-paling tidak pun, ajaklah usrah pergi teroka Kuala Kubu Bharu tu ha. Banyak apa tempat yang best, tak payah pun nak pergi jauh-jauh kan? 

Tak pun, buat tahriri ke. Haa ni untuk sesiapa yang tidak siap lagi lah. Masa lapang tu guna sebaiknya, jangan asyik nak berangan sahaja. Crush2 apa semua simpan dulu.

5. Tak jalan juga? BAIKI HUBUNGAN DENGAN PENCIPTA. Ini adalah sebaik-baik solusi yang boleh kita buat. Nak-nak lagi, kita ini pelajar yang berada dalam aliran agama, mestilah perkara ini sangat perlu. Ana pun bukannya baik sangat, tapi mohler sama-sama ubah. Kalau rasa amalan sunat itu kurang, bolehlah tambah. Lazimi zikir ke, ok tu. Biar sikit-sikit asalkan istiqamah. Selain itu, solat fardhu tu biar awal waktu. Kalau urusan dengan Allah pun kita boleh tangguhkan, tidak mustahil urusan kita pun Allah boleh tangguhkan. Ana akui, iman kita ni naik dan turun, tapi tidak salah kan kalau kita islah diri sentiasa? Sebenarnya, penyakit begini tak mendekati kita andai kita mendekati Allah. :)

Ok, for those yang disyaki ada tanda-tanda kemurungan, jangan malu-malu untuk dapatkan khidmat kaunseling. SONIC pun ada untuk membantu. Dan jangan malu juga untuk merujuk pakar psikatri. Meeting psychiatrist doesn't mean that you're crazy. Tolonglah betulkan mindset. Jangan tunggu ia membarah baru hendak berjumpa pakar. 

Sekian, adios!
Read More

Tuesday, 13 March 2018

Lawatan ke UIA

22:58:00
Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah sebab masih lagi diberi peluang untuk kemaskini blog ini.
Ok, cliche kan intro

Untuk pengetahuan semua, pada semester yang lalu, satu lawatan ke Pusat Asasi UIA di Petaling Jaya telah diadakan bagi memberi pendedahan kepada pelajar IQRaC tentang suasana kehidupan di dalam kampus universiti. Dan kebetulan ketika itu sedang berlangsungnya Language Week di mana terdapat aktiviti menarik yang dijalankan seperti pementasan teater, debat dan pelbagai lagi. Satu lagi perkara baru yang kami dapat perhatikan sepanjang berada di sana ialah pihak kampus telah meletakkan papan tanda peringatan kepada pelajar agar bertutur dalam bahasa Inggeris sepanjang berada di kampus.

Jadi, buat warga Tree khususnya, bawa-bawalah praktis speaking bermula dari sekarang ya. Biar kena gelak sekarang, jangan kena gelak nanti. 2 bulan dari sekarang, manfaatkanlah sebaiknya. :)

So, tak nak buang masa, let's roll it!












Apa yang ana dapat pelajari sepanjang lawatan singkat berkenaan ialah, kita semua kena hargai masa-masa kita di DQ ni. Kita kena sedar masa di uni takkan sama, maka kepayahan untuk menjaga al-quran juga akan berganda. Bangunlah, sedarlah. Usah dibuai dek fatamorgana nan sementara.

Sekian. Adios!

Read More

Thursday, 22 February 2018

Ekspo Konvokesyen

12:17:00

Assalamualaikum w.b.t. 
Alhamdulillah masih lagi diberi peluang untuk bernafas.
Peluang untuk meneruskan tugas sebagai hamalatul quran, pelajar dan pemimpin. Well, semua orang adalah pemimpin kepada diri masing-masing.

Maaf admin nak ucapkan kepada pembaca atas keterlewatan nak update post di blog terchenta ini haha.

So, semua sudah sedia maklum bahawa Ekspo Konvokesyen merupakan program tahunan yang wajib diadakan di Darul Quran. Kalau tiada Ekspo, tak meriahlah Majlis Konvokesyen DQ. 

Dan seperti biasa terdapat kewujudan gerai-gerai bakal menipiskan dompet anda. Jadi, untuk Ekspo Konvo yang akan datang, warga Darul Quran khususnya, silalah sediakan poket atau dompet yang tebal ya? Semakin tebal dompet, semakin bertambahlah kepuasan hati. That's the hipothesis.

Okeylah. Without further ado, let's throwback!




Mouthwatering weh puding sagu gula Melaka ni!

Ada Hantu Kentang ke kat sini?

Suasana berniaga yang takkan dapat kat tempat lain (banat asing banin)

Sedapnyaaa

Peace yo!

LAWA KAN GAMBAR NI?

Tak banyak benda yang dapat ana coretkan di sini. Cuma, harapannya moga Ekspo Konvo tahun 2018 akan lebih meriah berbanding tahun lepas dan kepada Tree, moga ukhuwah kita tak terputus pada tarikh terakhir kita menduduki peperiksaan.

And pesanan terakhir, iadah sampai mati, bukan iadah sampai masyi.
So, goodluck! :)

Read More

Thursday, 21 September 2017

Cerpen : Luqman

22:22:00
Dari kejauhan, Luqman terdengar sayup - sayup suara orang menahan kesakitan. Lalu, dengan senyap dia menghampiri tempat di mana suara itu datang. Dari balik dinding, dia dapat melihat seorang pelajar junior, Adam yang dipukul oleh Hareez dan gengnya yang merupakan pelajar nakal di sekolah berkenaan merangkap rakan sekelasnya. Spontan dia keluar dari balik dinding itu, menampakkan dirinya.

“ Alahai, dak - dak *BADAR dah sampai dah. Apa lagi ceramah yang kau nak bagi kat aku?” perli Hareez sebelum disusuli tawa ahli gengnya yang lain.

“ Hareez, bukannya nak interrupt kau punya urusan but kenapa kau pukul Adam? Tak baik berbuat zalim kepada orang lain, Reez,” tutur Luqman dengan lembut. Baginya, kelembutan ibarat air dan air pula senjata yang ampuh bagi memadamkan api. Kerana kelembutanlah, Islam diterima dalam kalangan bangsa Quraisy dan seterusnya tersebar dengan meluas, bermula dari zaman Rasulullah hinggalah kini. Itulah yang cuba Luqman terapkan setiap hari.

Memikul amanah sebagai Ketua Badar di SMKA Tun Perak menjadi satu perkara baru baginya semenjak telah menjejakkan kaki di alam Tingkatan 4. Apabila Ustaz Nizam mengumumkan bahawa dia merupakan Ketua Badar yang baru di asrama sekolah berkenaan, dia terkejut. Apabila ditanyakan kepada Ustaz Nizam mengapa dia dipilih, ustaznya hanya menjawab kerana dia terkenal dalam kalangan pelajar dengan sikap suka berdakwah.

Walaupun amanah yang dipikul terasa berat, namun Luqman bersyukur kerana tugas tersebut diserahkan kepadanya. Bolehlah dia mengembangkan sayap dakwah dalam kalangan para pelajar di sekolahnya. Itu tekadnya. Insya-Allah.

Luqman memandang riak selamba Hareez. Hareez menjeling sekilas.

“ Kau pahal pandang muka aku bagai? Nak gaduh?””

“ Aku bukannya nak gaduh dengan kau Hareez, but I need your explaination. Kenapa kau pukul dan tumbuk Adam? Kalau sampai budak ni report dekat parents dia, kau tak rasa ke apa tindakan yang akan dikenakan ke atas kau? 

Lagi satu, kau tak malu ke tunjuk perangai negatif kau kat Adam? Dia junior kita beb, kita patut tunjuk contoh kat diorang, bukannya perangai tak elok. Tak baik berbuat zalim kat budak ni, Reez. Lagipun...” belum sempat Luqman menyudahkan kata - katanya, Hareez menyampuk.

“ Kau dengan ceramah kau. Hey, semaklah kepala hotak ni. Dahlah geng, kita chow dulu. Panas aku dengan dak-dak BADAR ni! Bajet ustaz je.”

“ Habis, budak ni macam mana?” salah seorang ahlinya, Sufian bertanya.

“ Tinggalkan dulu. Hei, budak! Urusan aku dengan kau belum setel lagi eh? Jangan ingat budak BADAR ni selamatkan kau, kau boleh lepas!” ujar Hareez lalu melangkah pergi, merempuh bahu Luqman. Luqman beristighfar dalam hati. Dakwah merupakan tugas yang sukar. Jika Rasulullah pun bersusah payah dalam mengembangkan dakwah Islam dalam kalangan orang kafir Quraisy pada zamannya, inikan pula manusia pada mutakhir ini.

“ Abang, terima kasih tolong saya,” ujar budak lelaki itu.

“ Sama - sama. Adam ok tak? Nampak teruk lebam kat muka tu,” ujar Luqman, prihatin.

“ Sikit je ni, abang. Saya dah biasa macam ni.” Berubah wajah Luqman mendengar kata - kata budak lelaki itu.

“ What do you mean by ‘biasa’? Geng Hareez selalu pukul Adam ke?”

Riak muka Adam kelihatan serba - salah untuk menceritakan perkara yang sebenar.

“ Tak apa, Adam boleh percayakan abang. Diorang selalu pukul Adam ke?” soal Luqman.

“ Se.. Sebenarnya, saya selalu kena macam ni. Setiap kali bila saya nak balik ke dorm, diorang akan tahan saya. Lepas tu, peras ugut saya, minta duit. Peras ugut bukannya dengan kata - kata tetapi melalui pukulan. Kali ini saya dah tak tahan sebab duit belanja selalu habis. Bila diorang tahan, saya cakaplah yang saya tak nak lagi beri duit ini. Sebab tulah saya kena pukul lebih teruk sikit,” jelas Adam panjang lebar. Luqman hanya beristighfar setelah mengetahui cerita sebenar
.
“ Tak apalah, dik. Nanti abang fikirkan solutionnya. Meh, ikut abang. Rawat lebam tu,” ajak Luqman.

^_^

“ Teruk jugak lebam budak tu kan?” soal Zaid, rakan sebiliknya.

“ As what you can see. Entahlah Zaid, aku tak tahulah macam mana nak deal dengan Hareez and the gang tu. Kadang - kadang rasa give up pulak nak handle diorang. Aku dah tak tahu macam mana nak tarbiah diorang, Zaid,” keluh Luqman.

Zaid menepuk bahu Luqman.

“ Aku tahu dakwah ni susah, Luqman. Nak - nak lagi bila kau dah jadi Ketua BADAR sekarang kan? Tapi, aku percaya kau boleh buat. Aku percaya yang kau boleh ubah diorang. Insya - Allah. Bukan impian kau nak mentarbiah orang di samping menyebarkan dakwah ke? Ini baru sikit ujiannya kalau nak dibandingkan dengan pendakwah di luar sana. Pergh! Tak dapat nak dibayangkan dugaan diorang,” nasihat Zaid, bersama sound effect.

Luqman senyum senget.

“ Tapi, tak payahlah over sangat kan ‘pergh’ tu?” ujar Luqman. Zaid tertawa.

“ Kau macam tak kenal aku pulak kan? Dah! Tak payah nak buat ayat pasrah bagai. Hmm~ Aku ada terfikir cara untuk handle budak Hareez tu,” ujar Zaid.

“ Macam mana?”

“ Adukan dekat warden. Yelah, kalau dengan kita tak jalan, for sure dengan warden jalan punya,” Zaid memberikan jaminan.

“ Betul ni?”

“ Betul.”

^_^

Hareez menghempaskan bukunya di atas katil. Amarahnya meluap - luap tatkala mengenangkan peristiwa tadi. Semasa prep, dia dan ahli gengnya telah dipanggil oleh warden asrama berkenaan, Ustaz Nizam berkenaan kes buli terhadap pelajar junior yang bukan sahaja melibatkan Adam, malah melibatkan pelajar lain juga. Sebagai akibatnya, dia dan gengnya bakal dihukum iaitu membersihkan tandas asrama lelaki selama 3 minggu berturut - turut.

“ Tak guna punya Luqman! Ni mesti dia yang report kat Ustaz Nizam. Dasar kaki adu!” bentak Hareez yang menyebabkan semua ahli dorm memandangnya.

“ Pahal korang pandang aku? Nak gaduh ke?” bentak Hareez lagi. Usai Hareez berkata demikian, semua penghuni dorm itu kembali melakukan kerja masing - masing. Yalah, semua takut dengan sikap Hareez yang bengis. Punyai nama indah dan wajah yang tampan, tetapi sayangnya, bengis... Itu yang bermain di fikiran penghuni dorm itu.

Selepas menyalin pakaian, Hareez keluar dan berjalan ke kamar rakan - rakannya. Dia tersenyum penuh makna mengenangkan rancangan yang bakal dilaksanakan.

Tunggulah nanti!

^_^

Seperti kebiasaannya, Luqman akan tiba di sekolah lewat sedikit berbanding rakan - rakan yang lain. Hal ini demikian kerana dia perlu memantau pelajar supaya menunaikan solat secara berjemaah. 


Selain itu, memandangkan hari tersebut merupakan hari Jumaat, dia hadir lebih lewat berbanding hari lain kerana perlu mengetuai bacaan Yasin di surau aspura. Namun, sesampainya Luqman di kelasnya, 5 Al- Khawarizmi, dia mendapati bahawa kebanyakan rakannya berkerumun di mejanya.

‘ Kenapa diorang berkumpul kat meja aku?’ hatinya berdesis.

“ Assalamualaikum. Kenapa berkumpul kat meja aku ni?” sapa Luqman kepada rakan - rakannya dengan berhemah dan lembut. 

“ Waalaikumussalam. Eleh, kura - kura dalam perahu, buat - buat tak tahu pulak?” kata salah seorang rakannya , Hanif dengan sinis.

“ Apa maksud kau? Aku tak faham!” 

“ Tak faham ke buat - buat tak faham? Ni apa bendanya ini?” soal Hanif sambil melemparkan sekotak rokok jenama Marlboro kepada Luqman. Mata Luqman terbelalak melihat kotak rokok itu. Dia sendiri bingung, bagaimanakah boleh wujud kotak rokok itu sedangkan dia tidak pernah merokok? Tiba - tiba, hatinya mengesyaki Hareez merupakan dalang di sebalik perbuatan ini, namun dia tidak mempunyai bukti yang kukuh untuk menuduh Hareez. Silap tuduh, fitnah jawabnya.

“ Hanif, ini bukan milik aku. Demi Allah, aku tak pernah merokok walaupun sekali. Percayalah!” Luqman membela dirinya.

“ Mana ada orang yang bersalah nak mengaku kan?” tiba - tiba Hareez mencelah. Nadanya sungguh sinis. Namun, Luqman cuba menenangkan dirinya. Dia tahu bahawa dirinya tidak bersalah. Allah juga tahu bahawa dirinya tidak bersalah. Oleh itu, zikir yang bermain di hati diulang - ulang dengan harapan hatinya boleh tenang.
 
“ Apa yang kecoh - kecoh ni?” soal Ustaz Nizam yang kebetulan lalu di hadapan kelas berkenaan.
“ Luqman, ustaz. Dia bawak rokok,” jawab Hanif. Ustaz Nizam memerhatikan raut wajah Luqman buat seketika.

“ Luqman, ikut saya ke bilik disiplin,” arah Ustaz Nizam yang juga merupakan guru disiplin di sekolah berkenaan. Luqman hanya berserah tatkala mendengar arahan Ustaz Nizam. Dia tahu lambat - laun, perkara yang sebenar pasti akan terbongkar. Dia hanya menunggu saat itu.

Sesampainya di bilik disiplin, Ustaz Nizam mempelawa Luqman duduk.

“ Luqman, benarkah awak yang bawa kotak rokok itu?” Ustaz Nizam mengajukan soalan kepada Luqman.

“ Tak, ustaz. Saya dianiaya. Tapi, saya tak tahu siapa yang aniaya saya, ustaz. Percayalah! Demi Allah!” Luqman membela dirinya.

“ Tak apalah Luqman. Saya tahu awak tak bersalah. Saya percayakan awak. Tetapi, saya harap awak boleh bersabar. Kami, unit disiplin akan siasat siapa yang menganiaya awak. Mungkin sepanjang tempoh ini awak akan dipandang serong oleh rakan - rakan. Jadi, bersabarlah. Innallaha ma`ana,” nasihat Ustaz Nizam.

Luqman terus menggapai tangan Ustaz Nizam lalu menciumnya.

“ Terima kasih ustaz sebab percayakan saya.”

^_^

“ Harap je ketua Badar, tapi bawak rokok. Pastu merokok. Sama je hampeh macam budak lain,” begitulah antara kata - kata pedas yang diterima olehnya sejak peristiwa itu. Namun begitu, Luqman tetap menguatkan hatinya. Dakwah tetap perlu dilaksanakan. Walaupun kini ramai yang memandang serong terhadapnya, namun dia masih memiliki sokongan daripada Ustaz Nizam dan juga Zaid, rakan baiknya. Baginya, memadai jika kedua - dua orang itu mempercayainya.

Semasa dalam perjalanan pulang ke asrama, Luqman terlihat kelibat Adam. Adam yang menyedari kehadiran Luqman terus melarikan diri. Luqman yang menyedari tingkah laku Adam hanya mengeluh.

‘ Nampaknya, Adam pun tak percayakan aku,’ bisik hati kecilnya.

Tidak lama kemudian, dia ternampak pasangan lelaki dan perempuan berduaan. Mungkin pasangan kekasih. Mungkin juga pasangan adik angkat dan abang angkat. Langkahnya diatur untuk menegur pasangan itu. Amar makruf nahi mungkar, itu yang sedang dilakukan kini.

“ Assalamualaikum. Buat apa dua - dua ni? Tahu tak apa yang bersama lelaki dan perempuan yang berduaan macam ni?” mendengar sahaja sapaan Luqman pasangan tersebut terus bangun.

“ Tak payah nak tegur sangatlah. Kau pun sama je macam kitorang. Merokok. Pastu ada hati nak tegur. Dahlah! Biy, jom balik ke dorm. Tak payah layan budak bajet alim ni,” rengus pelajar lelaki itu sambil mengajak pelajar perempuan itu beredar dari situ.

Walaupun sapaannya disambut dingin, namun Luqman bersyukur kerana pasangan tersebut beredar menuju ke dorm masing - masing. Lega hatinya kerana satu maksiat berjaya dicegah. Objektifnya tercapai. Alhamdulillah.

Ketika sampai di blok Naim yang menempatkan asrama putera, semua memandang Luqman dengan pandangan yang tajam. Ada yang menjeling dan ada yang merempuh bahu Luqman ketika Luqman melintasi mereka. Namun, Luqman bersabar. Bersabar itu mempunyai kemanisan pada akhirnya. Lagipun, ganjaran orang yang bersabar itu besar. Allah meninggikan darjat seseorang tatkala seseorang ditimpa ujian.

Malam itu, selepas prep, Luqman menemui Ustaz Dahalan yang juga merupakan warden di asrama. Hajat dihati adalah untuk memaklumkan bahawa dia akan bermalam di surau pada malam tersebut. Sesampainya di pejabat warden, Luqman mengetuk bilik berkenaan.

“ Assalamualaikum, ustaz. Boleh saya masuk?”

“ Waalaikumussalam. Boleh,” balas Ustaz Dahalan.

Tanpa membuang masa, Luqman terus memulas tombol pintu dan masuk ke dalam ruangan berkenaan.

“ Ustaz, saya nak minta izin. Boleh saya bermalam di surau malam ini?”

“ Kenapa pula Luqman? Awak terasakah dengan sikap penghuni asrama?” soal Ustaz Dahalan. Dia faham akan keadaan yang dialami anak muda berkenaan. Ya, memang. Ujian yang ditempuhi pada kali ini amat berat. Dicaci dimaki dan dipandang serong oleh para penghuni asrama. Ustaz Dahalan pernah melalui situasi berkenaan. Namun, jauh di sudut hatinya, Ustaz Dahalan berharap anak muda itu cekal menghadapi dugaan ini.

“ Tak adalah, ustaz. Saya sengaja ingin bermalam di sana. Bolehlah ustaz. Boleh juga buat qiam ke, kan?” 

“ Hmm, kalau begitu kata awak, pergilah. Tetapi, jangan awak buat perkara maksiat pula,” tutur Ustaz Dahalan pula.

Hareez dan gengnya yang kebetulan berada di situ terdengar perbualan antara Ustaz Dahalan dan juga Luqman.

“ Bagus, cun keadaan ini. Bolehlah aku trap pulak dia dengan perempuan, kan?” monolog Hareez.
“ Apa dia Hareez?” soal Sufian.

“ Isy, jangan sibuklah! Haa, malam ni, kita perhatikan gerak - geri dak Luqman tu. Dia bermalam kat surau malam ni. Jangan lupa bawak kawan perempuan kau yang kena tegur dengan Luqman. Kita trap Luqman dengan dia,”

“ Cantek!! Pukul berapa nak tinjau?”

“ Datang kumpul kat sini pukul 12 kang,” arah Hareez selaku ketua kumpulan.

^_^

Sebaik sahaja sampai di surau, sayup - sayup kedengaran suara orang membaca al-Quran. Entah mengapa hati Hareez tergamit untuk mendekati surau berkenaan.

Apabila Hareez mulai mara ke surau berkenaan, barulah Hareez dapat mendengar lebih jelas surah yang dibaca oleh Luqman.

“Bismillahir rahmanir rahim. Ta-ha. Ma anzalna ‘alaykal qur-ana litashqa. Il-la tazhkiratalli-may yakhsha. Tanzilam mim-man khalaqal ardho was samawatil ula. Ar-rahmanu ‘alal ‘arshistawa,” begitulah yang dapat didengar oleh Hareez. Lalu, dengan perlahan, Hareez melangkah mendekati Luqman, cuba untuk bertanyakan mengenai surah yang dibaca oleh Luqman.

Belum sempat dia mendekati Luqman, dia tersungkur kerana terlanggar permaidani yang dibentang di surau. Luqman yang terkejut terus menoleh ke belakang. Alhamdulillah, Hareez rupa - rupanya.
“ Reez, kau buat apa kat sini? Patutnya kau ada kat dorm sekarang ni?”

“ Saja,” ego Hareez menghalang dia untuk bertanyakan soalan itu sekarang.

Suasana menjadi kekok buat mereka berdua.

“ Dah malam ni Reez. Baik kau balik ke dorm. Esok nak qiamullail lagi. Jangan tak datang pulak,” ujar Luqman.

“ Hmm~ Nantilah. Weyh, surah apa yang kau baca tu? It sounds interesting,” soal Hareez tanpa berselindung lagi.

“ Aku baca surah Taha, baru ayat 1 sampai 5. Kenapa?”

“ Kalau kau tak keberatan kan, Luqman, boleh tak kau translate maksud ayat tu?” pinta Hareez dengan wajah yang berminat. Luqman memanjatkan kesyukuran kerana Hareez menunjukkan minat ke arah kebaikan. Moga - moga, ia berkekalan.

“ Boleh, boleh. Maksudnya : Taa. Haa. Kami tidak menurunkan A-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan. Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut yang melanggar perintah Allah. Al-Quran diturunkan dari tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. Ia-itu Allah Ar-Rahmaan,yang bersemayam diatas 'Arasy,” usai mendengar terjemahan ayat surah berkenaan, spontan air mata lelaki Hareez menitis. Entah mengapa terjemahan yang dibaca menjentik tangkai hatinya.

“ Reez, kenapa ni? Kau ada problem ke?”

Hareez tidak menjawab.

“ Kalau kau ada apa - apa nak share, sharelah. Mana tahu aku boleh bantu ke?” pujuk Luqman. 
“ Allah masih terima lagi ke orang jahat macam aku ni?” soal Hareez. Luqman terkejut. Soalan Hareez tersebut memang tidak terjangkau dalam fikirannya!

“ Ya, Allah will still accept you, in whatever you’re. Allah berfirman dalam surah Ali Imran, ayat 129 yang bermaksud, Dan bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dia mengampunkan sesiapa yang dikehendakiNya dan Dia menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. Kenapa kau tanya aku soalan ni?”

“ Aku jahat weyh. Aku banyak buat dosa. Lebih - lebih lagi dengan kau. Kalau kau nak tahu, akulah dalang yang meletakkan rokok tu dekat bawah meja kau. Dan aku datang sini sebenarnya nak trap kau dengan budak perempuan yang kau pernah tegur berduaan dengan lelaki tu. Aku minta maaf sangat - sangat. Kalau kau nak, aku boleh mengaku dekat Ustaz Nizam,” Luqman terkejut. Bukannya apa, sampai begitu sekali Hareez ingin mengenakan dirinya. Luqman hanya beristighfar banyak - banyak di dalam hatinya. Pada masa yang sama, Luqman mengucap syukur kepada Allah kerana membuka hati Hareez untuk menerima kebenaran. Sesungguhnya, hidayah Allah itu luas. Ia boleh datang dalam pelbagai cara.

“ Aku maafkan kau. Kau tak payahlah susah - susah nak mengaku dekat ustaz. Teruk kau kena nanti. Let bygones be bygones. Tak payah nak kenang lagi,” Luqman menolak cadangan Hareez. Jika Hareez berlaku demikian, sudah pasti dia akan dikenakan hukuman. Luqman tidak mahu perkara itu terjadi. Baginya, sikap Hareez yang ingin berubah sudah memadai.

“ Tapi, imej kau tercalar sebab aku beb! Kita kena bersihkan balik,” Hareez membantah.

“ Tak payahlah. Lagipun, aku dah biasa dengan keadaan ini. Biarlah apa orang nak kata. Nanti lambat - laun, hilang semua tu. Percayalah!” ujar Luqman yang tidak mahu menyusahkan Hareez.
“ Tak apa ke? Serba - salah aku weyh dengan kau.”

“ Tak apalah Hareez. Cuma aku mintak dari kau, jangan ulangi lagi perbuatan ini. Dan mohonlah ampun kepada Allah. Dia Maha Pengampun,” nasihat Luqman lagi. Dia seboleh - bolehnya ingin menerapkan pelbagai nasihat dalam diri Hareez untuk dijadikan panduan untuk menempuhi dunia yang penuh pancaroba ini. Luqman juga tidak menafikan bahawa Hareez perlu dibimbing, bukannya dibiarkan.

“ Luqman, aku ada satu permintaan. Boleh tak ajar aku pasal Islam dengan lebih mendalam? Boleh tak bimbing aku yang dah jauh terpesong ni? And lagi satu, boleh aku tidur kat sini malam ni? Senang sikit nak qiam.”

“ Eh, boleh! Apa salahnya? Dialu - alukan,” Luqman tersenyum. 

^_^

Semenjak peristiwa pada malam itu, hubungan antara Luqman, Hareez dan Zaid semakin rapat. Semua penghuni sekolah dan asrama menjadi pelik apabila melihat keakraban mereka. Hareez juga tidak lagi dilihat bersama gengnya.

Namun begitu, ada juga yang tidak kurang memandang sinis kepada Luqman yang bersahabat dengan Hareez yang dikenali sebagai pelajar nakal di SMKA Tun Perak.

Semasa prep pada petang itu, Ustaz Dahalan memanggil Luqman ke ruangannya. Luqman tanpa membuang masa menuju ke pejabat warden.

“ Assalamualaikum, ustaz. Kenapa ustaz panggil saya?”

“ Saya lihat awak sekarang sudah berkawan rapat dengan Hareez, pelajar nakal sekolah ini. Apa yang dia sudah lakukan kepada awak?”

“ Dia tak lakukan apa - apa kepada saya, ustaz. Kenapa ustaz cakap macam ni?”

“ Hareez itu budak nakal. Jangan biarkan dia mempengaruhi awak sebagai Ketua Badar nanti, Luqman. Buruk padahnya nanti,” nasihat Ustaz Dahalan.

“ Tak baik ustaz tuduh dia macam tu. Percaya pada saya ustaz, Hareez sudah berubah. Sekarang ni ustaz ada dengar ke cerita buruk mengenai Hareez dan rakan - rakannya? Ustaz ingat tak pada malam yang saya bermalam di surau itu? Malam itu, semasa saya baca al-quran, Hareez dengan sendiri datang kepada saya dan menyatakan kesediaannya untuk berubah. 

Ustaz, pada pendapat saya, orang seperti Hareez ni perlu kita bimbing, bukannya kita biarkan dia terkapai - kapai mencari arah. Buruk padahnya nanti,” tergamam Ustaz Dahalan mendengar penjelasan Luqman. Mulia sungguh hati Luqman, Ustaz Dahalan tidak menafikannya. Dalam diam, Ustaz Dahalan mengagumi akan sikap Luqman yang tidak mudah berprasangka buruk terhadap orang lain. Sedangkan dirinya sendiri tidak begitu. Ustaz Dahalan beristighfar mengenangkan kealpaannya.

“ Baiklah. Semoga awak berjaya membimbingnya. Sebarang pertanyaan atau keraguan, awak bolehlah bertanya kepada saya.”

“ Baiklah, ustaz. Saya pergi dulu ya?” Luqman meminta izin.

" Yalah."

Sesampainya di kelas, Hareez terus mendapatkan Luqman untuk bertanyakan perihal mengapa Luqman dipanggil ke pejabat warden.

“ Luqman, kenapa Ustaz Dahalan panggil kau?”

“ Oh, ada hal sikit. Lek la, tak ada apa - apa pun,” Luqman cuba berselindung.

“ Ye ke? Tapi kenapa aku rasa yang ustaz Dahalan tu macam tak suka aku kawan dengan kau? Apa aku ni tak layak ke kawan dengan kau?”

“ Astaghfirullah hal azim. Kenapa cakap macam tu? Setiap orang berhak untuk berkawan dengan sesiapa sahaja. Termasuklah kau.”

“ Aku bukannya apa, sejak aku kawan dengan kau, ramai orang cakap buruk pasal kau. Kau tak kisah ke?”

“ Buat apa kita nak kisahkan pandangan orang? Kita tahu apa yang kita buat dan Allah juga tahu apa yang kita buat. Aku tak kisah pun apa orang nak cakap pasal aku as long as aku tahu yang aku tak langgar batas hukum agama. Is it right?”

Hareez hanya mengangguk kepalanya. Lega hatinya apabila mendengar Luqman berkata demikian. Alhamdulillah, masih wujud lagi manusia seperti ini. Manusia yang sanggup membimbing dirinya ke arah kebaikan walaupun manusia itu pernah dianiaya olehnya.

^_^ 

Malam itu, semasa Hareez ingin ke kelas bagi aktiviti prep, dia ditahan oleh Sufian dan bekas gengnya.

“ Wait, kau nak pergi mana?” soal Sufian.

“ Pergi preplah. Kenapa?”

“ Kau boleh tanya kenapa lagi, bhai? Eh, kau ni dah kenapa Reez, dah nak jadi alim macam Luqman ke?”

“ Ini bukan soal alim ke tak alim. Ini soal bagaimana Allah menjentik hati aku dengan hidayah-Nya. Alhamdulillah, Allah masih sayangkan aku. Kau bila lagi? Eh, sudah - sudahlah tu buat benda jahat. Tak ke mana pun, Pian,” nasihat Hareez dengan berhemah. Bak kata Luqman, nasihat perlulah berhemah. Barulah hati yang keras boleh dilembutkan.

“ Wah, dah jadi ustazlah! Hei! Kau tak payahlah nak nasihat aku bagai! Kau pun dulu sama je macam aku ni. Kau jangan ingat kau dah kawan dengan dak - dak BADAR tu kau boleh senang - senang nak ceramah kitorang pulak!” ujar Sufian dengan suara yang keras sambil mencekak kolar baju yang dipakai oleh Hareez sebelum melepaskannya.

“ Daripada hadap muka kau, baik kitorang blah! Aku tak tahu apa nak jadi kat dunia ni sampai kau pun boleh terjebak dengan dak Luqman tu. Dengar sini ya! Kau bukan lagi geng kitorang and aku tak nak terlibat apa - apa dengan kau!” sambung Sufian sebelum berlalu meninggalkan Hareez sendirian.
Jauh di sudut hatinya, Hareez berasa menyesal. Menyesal kerana dialah punca bagaimana Sufian dan bekas gengnya terjebak dengan dirinya.

“ Kenapa kau lambat?” soal Luqman setelah Hareez tiba lewat di kelas.

“ Ada hal tadi. Pian tahan aku.”

“ Asal dia tahan kau?”

“ Nak perli akulah. And now, our friendship is over. Hatinya keras untuk menerima kebenaran, Luqman,” ujar Luqman dengan nada yang kesal.

“ Tak apalah, Hareez. Lambat-laun, hatinya pasti akan terbuka untuk kebaikan. Hidayahkan luas? Hilang seorang rakan bukan bermakna hilang semua. Insya-Allah, kau masih ada aku, Zaid dan rakan yang lain.”

“ Thanks beb sebab kau selalu nasihat aku. Kalau kau tak ada, tak tahulah apa jadi dekat aku.”

“ Isy, janganlah puji aku. Sebaliknya berterima kasihlah kepada Allah yang menyalurkan semua ini melalui aku. Aku ni ibarat mediator je,” balas Luqman yang tidak mahu Hareez terlalu mengagungkan dirinya.

^_^

" Kong! Kong! Kong!” Luqman terjaga dari tidurnya. Kalau nak diikutkan, sudah 1 bulan dia batuk tanpa henti. Selama itu jualah nafasnya tidak teratur setiap kali batuk menyinggah. Luqman menilik jamnya. Sudah pukul 3 pagi. Tanpa membuang masa, Luqman bangun dan menuju ke bilik air untuk mengambil wuduk. Sudah menjadi kebiasaan bagi Luqman untuk mengadakan qiamullail pada setiap hari.

Sesampainya di bilik wuduk, Luqman terus menyingsing lengan bajunya dan mula mengambil wuduknya. Tiba - tiba, dia terbatuk. Luqman terkejut apabila mendapati bahawa terdapat darah yang keluar semasa dia batuk. Rasa risau mula menjengah namun dia cuba menenangkan dirinya. Mungkin tekaknya luka akibat batuk yang tidak henti - henti.

Setelah qiamullail, Luqman berteleku di katil. Sejak terjaga tadi, dia langsung tidak boleh melelapkan mata. Ditambah lagi dengan batuk yang dihidapinya. Hatinya berteka - teki, apakah sempat dia mentarbiah Hareez? Apakah dia punya waktu untuk menggalas tugas sebagai Ketua Badar sehinggalah dia menamatkan persekolahannya? Apakah dia sempat untuk beribadah kepada Allah sebagai tanda pengabdiannya kepada Allah?

“ Astaghfirullah! Apa bendalah yang aku mengarut ni?” Luqman beristighfar kerana hatinya berkata yang bukan - bukan sebentar tadi.

Untuk hari Jumaat, kebiasaannya akan diadakan bacaan Yasin pada pagi dan seterusnya diikuti oleh tazkirah. Memandangkan Luqman merupakan Ketua Badar jadi Ustaz Nizam telah mengarahkannya untuk menyampaikan tazkirah pada hari berkenaan.

“ Mati pasti akan tiba. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud "Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati."

Samada seseorang itu mahu mati atau tidak, kematian itu pasti akan datang. Tidak akan terlewat atau dipercepatkan walau sesaat. Sebab itu, dalam ajaran Islam, mengingati mati merupakan sesuatu yang dituntut. Mengingati mati mempunyai kelebihan yang tersendiri bagi orang yang hidup di dunia dan istimewanya untuk akhirat kelak.

Rasulullah s.a.w. sendiri sentiasa menyebut tentang kematian dan tidak kurang dari 20 kali dalam sehari. Malah Baginda pernah menyarankan kepada umatnya yang bermaksud, "Perbanyakkan mengingat-ingat tentang perkara yang menghapuskan kelazatan (maut)."

Ketika Rasulullah s.a.w. ditanya tentang siapakah orang yang pintar di antara manusia, jawab baginda, "Mereka itu ialah orang yang memperbanyakkan mengingati mati dan sentiasa bersedia untuk menghadapi kematian."

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud, "Sesungguhnya orang mukmin itu, ketika dijemput oleh maut, digembirakan dengan memperolehi rahmat Allah, maka diapun amat suka untuk bertemu Allah, maka Allah S.W.T. pun suka bertemu dengannya. Manakala orang kafir pula ketika dijemput oleh maut, diberitakan kepadanya akan mendapat azab Allah, lalu dia pun benci bertemu Allah, maka Allah pun benci bertemu dengannya."

Pendapat yang mengatakan bahawa jika mengingati mati akan menyekat kemajuan dan kejayaan adalah pendapat yang silap kerana Rasulullah s.a.w. dan para sahabatnya paling banyak mengingati mati, tetapi sejarah menunjukkan merekalah orang yang paling maju dan bertamadun malah mereka mampu menawan dunia.

Mereka yang berpendapat sedemikian sebenarnya jahil dalam banyak hal. Mereka menyangka orang yang selalu ingat kepada mati akan berkurung di dalam rumah tidak melakukan apa-apa melainkan amal ibadah sahaja.

Tidak bijakkah seseorang yang sentiasa memikirkan sesuatu yang akan tiba lalu membuat persediaan dan perancangan untuk menghadapinya? Untuk itu, kita perlu sentiasa bersedia dengan amalan khidmat kebajikan sebanyak mungkin. Kerana seperti yang kita tahu bahawa segala amal perbuatan kita akan dihisab dan yang akan menentukan dimana kesudahannya selepas itu, apakah ke Syurga yang penuh dengan nikmat atau ke Neraka yang penuh dengan kesengsaraan." begitulah bunyi tazkirah berkenaan.

Hareez yang mendengar tazkirah berkenaan mengakui bahawa tazkirah itu benar - benar terkesan di dalam hatinya. Namun, satu perasaan yang aneh menyinggah. Mengapakah Luqman memilih mati sebagai topik utama dalam tazkirahnya? Apakah Luqman sakit? Bermacam - macam soalan timbul dalam benaknya.

Tiba - tiba, kelihatan Luqman terbatuk - batuk tanpa henti di pentas. Darah keluar dari mulutnya. Dengan segera, Hareez naik ke pentas untuk memapah rakan Luqman turun dari pentas. Dia tidak menghiraukan mata - mata yang memandangnya. Yang dia tahu, Luqman memang sakit dan memerlukan bantuan sekarang.

Ustaz Nizam yang melihat kejadian itu terus menghubungi ambulans kerana keadaan Luqman kian parah. Hareez memapah Luqman ke pejabat. Keadaan menjadi hingar - bingar seketika namun berjaya ditenangkan oleh guru yang bertugas.

Ustaz Nizam dan Ustaz Dahalan selaku warden aspura menghampiri mereka berdua. 

" Dah berapa lama keadaan Luqman macam ni Hareez?" soal Ustaz Nizam, prihatin.

" Saya perhatikan dah sebulan Luqman batuk - batuk macam ni. Tapi tak pernah pulak nampak darahnya ustaz," jelas Hareez yang kerisauan.

20 minit kemudian, ambulans tiba. Luqman dibawa masuk ke dalam ambulans. Ustaz Dahalan meminta Hareez pulang ke kelas.

" Tapi, ustaz. Luqman sahabat saya! Saya nak berada di sisi dia!" bantah Hareez.

" Insya-Allah, Luqman akan baik - baik sahaja. Pulanglah ke kelas Hareez," ujar Ustaz Nizam pula.

" Ustaz, bagaimana saya nak belajar jika saya terus terkenangkan Luqman, ustaz? Macam mana saya nak belajar kalau saya risaukan Luqman, ustaz? Ustaz rasa saya boleh ke belajar dengan keadaan Luqman begini?" hampir sahaja Hareez meninggikan suaranya kepada dua orang wardennya. 

Ustaz Nizam dan Ustaz Dahalan terjeda buat seketika. Mereka berkira - kira sama ada ingin membenarkan Hareez mengikuti Luqman atau tidak. 

" Tak apalah, Hareez. Awak boleh follow Luqman to the hospital.," sejurus selepas Ustaz Nizam membenarkan dia mengikuti Luqman ke hospital, dengan pantas dia mencium tangan kedua - dua orang guru itu.
" Terima kasih ustaz! Terima kasih!" ucap Hareez.

^_^

" Pesakit menghidapi penyakit Tuberculosis. Malangnya, pesakit lambat dirawat menyebabkan penyakit tersebut sudah menyerang peparunya dengan teruk. Berkemungkinan jangka hayatnya akan menjadi pendek," terang doktor yang merawat Luqman, Doktor Fahmi.

Luluh hati Hareez mendengar penjelasan Doktor Fahmi. Ya Allah, mengapa Engkau memilih dia? Mengapa tidak aku? Hati Hareez merintih.

Hareez melangkah masuk ke dalam wad yang menempatkan Luqman. Kelihatan Luqman yang pucat terbaring lesu di atas katil hospital.

' Ya Allah, Kau sembuhkanlah penyakit sahabatku. Pulihkanlah dia seperti sediakala,' hati Hareez merintih lagi.

Luqman terjaga apabila terdengar pintu wadnya dibuka. Kelihatan Hareez yang kusut sedang memerhatikannya.

" Assalamualaikum, Hareez," ucap Luqman sambil tersenyum.

" Waalaikumussalam, Luqman," jawab Hareez yang sedang mengawal sebak. Tiba - tiba, air mata jantannya berguguran.

" Laa, kenapa menangis ni? Cengenglah kau ni Hareez," gurau Luqman. Dia seboleh - bolehnya tidak mahu Hareez bersedih walaupun dia tahu dia tidak punya masa lagi.
" Kenapa Allah pilih kau? Kenapa tidak aku?" soal Hareez.

" Kenapa cakap macam ni? Tak baik tau menyalahkan takdir. Look, Hareez. Kenapa Allah tak pilih kau? Dia nak beri kau peluang untuk beribadah kepada-Nya. Seharusnya kau bersyukur Hareez sebab Allah masih beri kau nikmat kehidupan untuk kau beribadah, mengabdikan diri kepada-Nya. Tak macam aku. Sakit. Macam mana nak beribadah dengan sempurna?" nasihat Luqman.

" Hareez, masa aku dah tak panjang. Aku tahu kau mesti marah aku cakap macam ni tapi inilah kenyataannya," ujar Luqman lagi.

" Luqman, tolong jangan cakap macam tu dengan aku! Aku tahu kau sengaja bergurau dengan aku kan? Weyh, kita tak ada masa lah nak bergurau macam ni! Perjuangan dakwah mesti diteruskan. Kalau kau tak ada, macam mana dengan cita - cita kau nak lebarkan sayap dakwah kau? Penghuni asrama still perlukan kau. Aku still perlukan kau untuk tarbiah diri ini. Tolonglah, jangan cakap macam ni," pinta Hareez.

Air mata mulai mengalir di pipi Luqman tatkala mendengar luahan hati Hareez. 

Luqman memandang Hareez dengan mata yang berkaca. Tangannya menggenggam erat tangan Hareez.

" Hareez, kalau aku dah tak ada lagi, boleh tak kau buat sesuatu untuk aku?" Luqman tahu dengan berkata demikian bakal menghiris hati Hareez. Nak buat macam mana lagi? Masanya benar - benar suntuk.

" Boleh, Luqman. Anything for you," jawab Hareez dalam keterpaksaan. Permintaan Luqman tetap perlu ditunaikan!

" Boleh tak kalau kau gantikan tempat aku nanti? Tolong sambung perjuangan dakwah ini untuk aku," pinta Luqman.

" Tapi, kenapa kau tak pilih Zaid ke? Ilmu aku kurang. Rasanya baru enam bulan kita bersahabat. Selama enam bulan itu juga aku baru mengenal Islam sebenarnya. Aku takut aku tak mampu, Luq," ujar Hareez yang merendah diri.

" Hareez, aku percaya kau boleh! Sebarang keraguan ke atau pertanyaan, kau boleh rujuk kat Ustaz Nizam or Ustaz Dahalan. Selama ini diorang yang selalu bantu aku."

' Aku boleh ke?"

" Insya-Allah, boleh!" Luqman memberikan jaminan.

^_^

Dia terhidu asap rokok di belakang bangunan asrama. Lalu, dengan perlahan dia mengintai gerangan yang berani merokok di dalam kawasan asrama.

'Sufian rupa - rupanya!' bisik hati kecilnya. 

Lalu, dengan langkah yang berani, dia pergi ke arah Sufian dan beberapa lagi pelajar yang merokok di kawasan berkenaan.

" Assalamualaikum, Pian! Kenapa merokok ni? Tahu tak kenapa rokok diklasifikasi sebagai haram?" sapa pelajar lelaki itu.

" Alah, budak BADAR dah datanglah. Apa yang kau nak dari kitorang, Hareez?"

" Aku nak korang berhenti merokok. Rokok ni haram, Pian. Lagipun, korang dah melanggar peraturan asrama ni," ujar Hareez.

" So what kalau kitorang langgar pun? Kitorang ada kacau kau ke? Tak kan? Lagipun, dalam al-quran ada sebut ke rokok tu haram? Dalam hadis ada ke? Tak kan?" ujar Sufian yang cuba mempertikai kata - kata Hareez.

" Memanglah tak ada. Tetapi, para ulama' menggunakan kaedah qias dengan menisbahkan rokok kepada arak kerana kedua - duanya memiliki illah (sifat) yang sama. I guess kau pun ada belajar ni dalam Syariah kan? Allah turut berfirman dalam surah an-Nisa' ayat 59 yang bermaksud, Dan janganah kalian membunuh diri-diri kalian. Kenapa aku bentangkan ayat ni? Sebab rokok tu secara tak langsung membunuh diri kau secara perlahan - lahan, Pian. Takkan kau tak nampak lagi?"

" Ah, kau pun nak jadi macam dak Luqman tu kan? Huh!" buat seketika, Hareez tersentap apabila Sufian menyebut sebaris nama yang amat dirinduinya.

" Tak kisahlah kau nak cakap apa, Pian. Pian, kau kawan aku. Aku tak naklah kau terus menghanyutkan diri dalam lembah kebinasaan ini."

" Bisinglah kau! Kau dengan ceramah kau! Dah lah, baik aku blah! Weyh, jom!" Sufian berlalu pergi bersama rakan - rakannya.

Hareez hanya memerhatikan Sufian pergi. Alhamdulillah, tercapai juga objektifnya untuk menghentikan Sufian daripada aktiviti itu.

Sejak menggalas tugas sebagai Ketua Badar baru di sekolah berkenaan, pelbagai rintangan yang dihadapi olehnya. Mungkin ini yang pernah dirasai oleh Luqman suatu ketika dahulu.

Seingatnya, ketika dimaklumkan dengan berita kematian Luqman, dia terasa dunianya telah kosong. Kosong kerana tiada siapa lagi yang hadir untuk memberi nasihat kepadanya. Menemani dirinya ketika dunia cuba menjatuhkannya.

Hampir dua bulan Hareez menghidapi kemurungan. Namun, semua itu beransur pulih sebulan kemudian. 

Kini, dia sudah pun memasuki Tingkatan 5. Walaupun, hajatnya untuk bersama dengan Luqman sehingga Tingkatan 5 tidak kesampaian, namun dia masih bersyukur. Bersyukur kerana nasihat Luqman sentiasa hidup dalam jiwanya. Bersyukur kerana dia pula yang meneruskan legasi Luqman. Sungguh, perkenalannya bersama Luqman banyak mengubah dirinya.

Masih lagi terngiang - ngiang nasihat Luqman terhadap dirinya. Pernah Luqman mengingatkannya mengenai lima perkara.

JAGALAH 5 PERKARA , SEBELUM DATANG 5 PERKARA YANG LAIN.

Rasulullah Shalallahu'Alai hi Wasalam, bersabda
إِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ : شَبَا بَكَ قَبْلَ هَرَ مِكَ ، وَ صِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ ، وَ غِنَا كَ قَبْلَ فَقْرِ كَ ، وَ فَرَا غَكَ قَبْلَ شُغْلِكَ ،وَ حَيَا تَكَ قَبْلَ مَوْ تِكَ

“Gunakanlah yang lima sebelum datang yang lima: Masa mudamu sebelum datang masa tuamu, masa sihatmu sebelum datang masa sakitmu, masa kayamu sebelum masa miskinmu, masa lapangmu sebelum datang masa sibukmu, dan masa hidupmu sebelum datang kematianmu.”

(HR Al-Hakim; sanadnya sahih)

Hadis Nabi tentang “lima perkara sebelum lima perkara” itu memiliki maksud supaya kita mempergunakan waktu dan kesempatan dengan sebaik-baiknya, sebelum hilangnya kesempatan tersebut. Hadis tersebut diriwayatkan Imam Hakim dalam kitab al-Mustadrak.

Lima perkara tersebut adalah seperti berikut:

1.”Masa Muda Engkau Sebelum Datangnya Hari Tua”. Masa muda hendaklah dipergunakan sebaik-baiknya untuk mencapai kebaikan, kejayaan, dan keberhasilan, kerana masa mudalah kita mempunyai keinginan dan cita-cita yang ingin kita raih, bukan bererti masa tua menghalangi kita untuk tetap berusaha mencapai keinginan kita, tapi tentulah usaha masa tua akan berbeza halnya dengan usaha saat kita masih muda. Maka dari itu masa muda hendaklah diisi dengan pelbagai kegiatan yang bermanfaat hingga tidak menyesal di kemudian hari.

2.”Masa Sihat Engkau Sebelum Dilanda Sakit”. Hal ini juga anjuran agar kita senantiasa waspada pada segala kemungkinan yang sifatnya diluar jangkaan manusia, seperti sakit. Sakit disini tidak hanya terbatas kepada sakit jasmani, tapi juga sakit rohani. Maka ketika kita sihat jasmani-rohani, hendaknya kita senantiasa menggunakannya untuk hal-hal yang bermanfaat tanpa mengulur-ngulur waktu.

3.”Masa Kaya Engkau Sebelum Masa Miskinmu”. Tidak terlalu jauh berbeza dari penjelasan di atas, ketika kekayaan ada pada kita, baik itu berupa material atau lainnya, maka hendaknya kita memanfaatkannya sebaik-baiknya, jangan menghambur-hamburkan.

4.”Masa Lapang Engkau Sebelum Datangnya Waktu Sibuk”. Disini kita dianjurkan untuk menghargai waktu, agar boleh diisi dengan hal-hal yang bermanfaaat baik untuk diri sendiri mahupun orang lain. Misalnya, menjenguk saudara ketika ada kesempatan sebelum kesibukan menghampiri kita, hingga tidak sempat lagi untuk sekadar mengunjungi kerabat.

5.”Masa Hidup Engkau Sebelum Datangnya Saat Kematian”. Yang terakhir ini merupakan cakupan daripada empat hal diatas. Ketika kita diberi kehidupan maka hidup yang diberikan pada kita itu sebenarnya merupakan kesempatan yang tiada duanya. Kerana kesempatan hidup tidak akan datang untuk kedua kalinya. Kehidupan harus dijalani sesuai tuntutan kemaslahatannya," begitulah nasihat Luqman kepada dirinya.

Kini, dia perlu berusaha meneruskan usaha Luqman yang mahu dia membimbing penghuni asrama di SMKA Tun Perak. Perjalanannya masih panjang dan penuh liku, namun akan dia cuba untuk merentasinya.

-Sekian-

(Karya by 니사)

Read More

Post Top Ad