Seminar Profesionalisme Imam dan Khatib - IQRAC - Intellectual Quranic Generation Association

Post Top Ad

Your Ad Spot

Anda Pengunjung yang ke :

Friday, 30 July 2010

Seminar Profesionalisme Imam dan Khatib

Pada 24 Julai 2010, Sabtu bersamaan 12 Syaaban 1431 H, 7 orang pelajar DQ yang terdiri daripada 3 orang wakil IQRAC dan 4 wakil diploma telah menyertai seminar Profesionalisme Imam & Khatib bertempat di Auditorium Institut Tadbiran Islam Perak (INTIM). Seminar yang dianjurkan oleh Lujnah Dakwah & Tarbiah PERKEMAT Perak turut dihadiri oleh para pelajar Maahad Tahfiz sekitar Perak.

Seminar Profesionalisme Imam & Khatib adalah sebagai persediaan menempuh bulan Ramadhan yang akan tiba beberapa hari sahaja lagi. Memandangkan potensi para pelajar Maahad Tahfiz yang sering dilantik sebagai imam tarawih di masjid-masjid mahupun surau.Seminar tersebut dimulakan dengan ucapan perasmian oleh YB AlFadhil Ustaz Zamri bin Hashim, Timbalan Mufti Negeri Perak.

Slot pertama yang dikendalikan oleh Dr Haji Mohd Fahmi bin Abdul Khair, Pensyarah Kolej Komuniti Gerik banyak menyentuh tentang Profesionalisme Imam. Slot kedua pula diteruskan oleh Ustaz Huri bin Alias, Imam 1 Masjid Daerah, Iskandari Pangkalan Hulu. Beliau menghuraikan teknik khutbah berkesan & peri budi khatib.

Akhirnya seminar ini diakhiri dengan penyampaian sijil kepada para peserta. Sebelum pulang, para pelajar DQ & MTQN Perak mengadakan sesi fotografi sebagai kenangan.

Post Top Ad

Your Ad Spot