Month: October 2015

Berubahlah…

Bismillahirrahmanirrahim “if you don’t change by choice, the devil will change you by force” Ku petik satu kata-kata seorang raja yang mampu menegur rakyatnya dengan kiasan yang begitu dalam dan analogi yang pasti tidak akan memberi kesan kepada sesiapa pun, gementar untuk menegakkan yang hak dan menjatuhkan yang batil, malu dan takut akan muka rakyatnya …

Berubahlah… Read More »

Cerita Kita 1.0

ROAD TO NEWA Kawan-kawan kita ni ada mcm-mcm jenis kan?  Ada yg jenis happy go lucky, ada yg pendiam,  ad yg jenis xde perasaan, ad yg jenis pendam,  ad yg jenis versatile, ad yg jenis terlebih rajin dan terlebih baik,  ada yg sporting, ad yg thiqoh, ad yg shy shy,ada yg shyton dan sebagainya.  Alangkah baiknya jika kita saling tahu-menahu tentang isi hati  rakan-rakan sepanjang perjalanan perjuangan kita, agar kita dpt menambaik segala pahit manis, kekurangan dan kelebihan dlm ukhwah kita. We have been together for 9 months. Rowing the same boat towards the same journey. For the first five months, we have brotherbear and sisterbear to help us. But now, kita cuma ada kita Legolad and Legolass. So pastinya ada sesuatu yg lain kan antara sem 1 and sem 2?Jarang kita ad masa nak share2 dgn kawan-kawan apa yg kita rasa kan? Jom layan…. SOALAN: APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA  DI BUMI DARUL QURAN  Jawapan 1:  Hepi dkt sni (thumbs up 3x). Rse syukur sbb ad kat sni. Bleh kukuhkn lgi quran sblom kluar dq, nk hadapi dunia luar. Syukur dpt berguru dgn ust-ustzh yg hebat -WHAN- Jawapan 2:  Alhamdulillah all is well so far #ikhlas dari sudut hati. All is well tu jawapan paling spontan haha (emoji ketawa). sy sgat gmbira di dq  -turqoise- Jawapan 3:  rindu senior..usrah..hmmm. (emoji tidur) yg len smua ok.  -paksu- Jawapan 4:  first rasa bersyukur n happy coz dpat stay utk sem 2.. Then masa rse suntuk sngat nk cari modal lg nk ngulang lg kene pilih betul2.. Ukhwah masih mntop dn kite makin rapat melalui gerak kerja n organisation..semngat still strong..nk kate rindu senior tu x sngt laa sbb x rpat sngat btw ade korang semua dh ckup utk hilang rasa bosan..lain2 prob xde rasenye cume dr segi hafalan mmg down betul.. -mr perfect 10- Jawapan5:  sy punya perasaan mase sem dua sangat berbeza dengan sem satu. Masa sem satu, rasa awkward gila. Yelakan dahla orang yang paling lasttt daftar masuk sbg budak sijil gen 16 ni kan. Rasa mcam sangat terkebelakang. Yela korang sume da kenal, dah lalui minggu haluan siswa. Jadi hm camtu la. Dahla sy ni jenis yg xbyk sgt cakap. Mgkin ad je yg aggp sy sombong. Takpe saya tak kesah. Tp sy perlu masa nk sesuaikan dri. Mcm cultural shock kan tetiba masuk terus kene tasmik. Dahla kita ni xpernah hafal. Kena hantar pulak empat page sehari. Kuiah semua tu. Saya sedih sgt sebab sy tasmik hari hari selalu xlancar (ni mase sem satu). Serious rasa down gila. Tp acts cool jela kan sbb fikir Allah nak uji. Sy kalau rse gitu sy cont kekwan lama, cikgu2, ustzh. Rasa la terubat sikit.  Dalam sem dua, rasa happy laa. Sbb da boleh sesuaikan diri, dpt halaqah pulak paling sporting alhamdulillah. Tasmik pun xdela mcm dlu. Alhamdulillah. Kalau rse down pun ad roomate upkan balik haha. Rasa bersyukur sbb dpt masuk dq. Dapat kenal adikberadik semua. Alhamdulillah. Dapat dekat dgn quran. Alhamdulillah. Alhamdulillah. -annoying- Jawapan 6:  secara rasmi aq ckp prasaan aq sem 2 rasa lbih smgt dr sem 1, entah dr mana rasa smgt nk tasmik ngn iadah. Tp cm biasa aq xbleh lg nk jadi mcm korg sume, masyi. In shaa allah aq nk gak trgolong mcm korg sume. Quran aq kdg2 aq rasa down bila tgok korg masyi & time iadah, kdg2 aq up bila aq tasmik. Masa aq, time aq tenang rasa luas je masa, time aq resah rasa smpit je masa. Ukhwah kita, aq xthulah. Tp aq rasa mcm mkin jarak je aq ngn korg, sbb aq nmpak tasmik ngn iadah je. Masalah hati, ye aq tgh nk hilgkan rasa hubbu dunya ni.. Rasa nk mewah ttibe muncul..rasa nak lagha pun muncul.. -anonymous- Jawapan 7:  hm aku rase mse dh masuk sem 2 ni mcm agak sibuk dan rase mmg susah nk cr masa yg betul2 dgn quran. Kadang2 ade je masa cuma nya malas la apa la and something like that la. Tp yg bestnya pasal sem 2 ni rse kite je ade kat sini hahaha. Thun depan kan dh ade adek kan so msti akan lagi busy la. Hmm ntah la. Bila memikirkan iadah yg tk teratur sgt ni, tk rse bangga pun untuk cakap kita dh hafal berpuluh juz sedangkan juz 1 pun masih tk masyi lagi (emoji sedih) hmm tu je la nk kongsi. Doakan aku ye. In shaa allah kite usaha sama2 untuk kalam Allah ni  -purple- Jawapan 8:  ntah le. Ak pun xtau nk ckp ak rasa ap. Tp happy gak sbb quran dah stabil skit. Ad beza dr sem 1. Ak dh jwblah soalan kau, dah kau suruh paling spontan.  -Li- Jawapan 9:  aq susah nk mengulang..juz 1-10 dh lama x mengulang, dlm 3 bulan.  Masalah dngn kwn2..NEVER! Aq rasa mcm makin serasi  -abang hensem- Jawapan 10:  ntah aq rasa da futur.. Aq rasa mcm mnysal plak hafal banyak2 tpi xingat…hmm. Ukhwah ok je.. Tpi ade sometimes tuu..klu org xnk dgr nasihat kita..kita jgn down..biasa lah ade manusia yg boleh terima nasihat..tpi ade jgak manusia yg lmbat terima nasihat..aq rse mcm nk masuk awl plak uia..hahahaha (emoji coklat kisses) org yg da khatam rasa sakitnya nk mengulang..nnti lpas abis hafal semua.. kau rasa ni.  -hawking- Jawapan 11:  Dlm sem 2 nie, dh mula sbuk dgn kerja.. huhu.. bila dh sbuk dgn kerja, muqarar jd tunggang langgang.. dg la muqarar lmbt, yg dh tasmi xigt plak.. time tu bru la nk mnyesal, knp sem 1 aku x mngulang bg masyi btol2.. Bila dh mula gerak kerja, cbrn trbesar slain drpd nk kena bhgi masa, is cbrn nk jaga hati.. lg2 bila dpt timb yg sedap mata mmndg.. huhu.. bnd nie kdg2 org xamik berat.. sllu org kata, gurau je, bila sbut psal banat.. tp sbnrnye kita nk nafikan ap yg sbnrnye dlm hti.. pasti ad prsaan yg xprlu ad dlm gurauan melibatkn banat.. haha.. Bila dh bnyk mslh, mula la jdkn alsn muqarar lmbt, xmasyi.. hakikatnya, kita yg xsdar kslhn dri, xnk usaha yg trbaik, dn hanya mncipta dn mnggunakan ksmptn kerja sbgai alsn.. So, nsht utk kita brsama, ikhlaskn niat, sdarkn dri, ap bnd yg lbh aula.. psal hati nie, sama2 la doa kita smua dpt jaga hati.. bkn banin sje, banat pun.. -Mr Brown- (bersambung)….

Cerita Kita 2.0

SOALAN: APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA  DI BUMI DARUL QURAN  Jawapan 12:  klu tnye ana, ana rse sjk sem 2 ni bru blh sesuaikan diri dgn dq, btul2 selesa ddk kt dq. Psl roomate ana rse bersyukur, alhamdulillah dikurniakan roomate yg mmahami, baik & hormat ana. Psl quran, alhamdulillah ana x prnh rse putus asa/fedup dgn quran. Doakan ana dpt khatamkan sem ni jgk. Psl mknn & evrything tu ok je. Cma ana rse bengang je dgn hep skang ni sbb ssh sgt nk balik umah wlupun umah kt selagor je, x mcm sem lps. Apapun, i always support bpi’s movies. Bestt (thumbs up). Keep it up. Hilg skit lah rse rindu nk balik tu.  -halamatul quran- Jawapan 13:  sgt sibuk dgn tugas ekon..aq rase mcm nk bhenti ekon..nk jd zero blik.. Quran mmg sibuk nk jga.. Program bnyak.. Rindu usrah brsame naqib dlu.. Aq rse rapat dgn org yg hatinya gmbira..aq rse jauh dgn org yg slalu mnyepi atau xckp bnyak..aq harap smua blh lh bljr tegur mnegur antara kita.. Kita hdup msyarakat buatlh mcm dlm msyarakat.. Akhir skali..aq hrap hbungan kita kuat dn kita x stress (selalu marah) sbb stress blh mngganggu pertimbangan dn kputusan yg spatutnya dh betul  -ceo ekon- Jawapan 14:  aq rase ukhwah antara sep kita kureng la skit.. tu je kot aq rase sedikit kepincangan..in shaa allah Al-Quran tu legolad semua hebat2 blaka  -hamba Allah- Jawapan 15:  sem 2 ni best senanye,, yela klu nk happy, kne rase sedih dulu kn (inside out+emoji senyum). Masa pack sgt1000x,, kelas, meeting, usrah, whatsoever. Kdg2 klu satu hri tu kosong rse pelik. Tp tu sume mgajar kite hargai masa yg ade. Dulu mse em 1, hafal quran dgn rse yg tak brp feeling sgt…skrg bile da bjuzuk2 hafal,, bile selak2 rse puas sgt,, rse nk bsama dgn quran tu spnjg masa. Bile sem 2,, duduk due org satu bilik,, rindu jugak nk 4 org,, sorg takde ade 2 lg,, meriah sket,, tp bile ruet take,, sibuk juga trcari2,, mgjar kite mghargai kwn yg ade. Sem 2 ni still lg homesick,,kpala makin srabut sbb progrm sume kne handle sndri,, takde akk2, takde follow the flow je. Tp takpe,, cabaran tu brmaksud lps tu ade senangnye,, rse mcm stahun stgh kt dq penuh dgn mixed feelings, mujahadah yg tramat tggi mglahkan spm. Tp takpe,, mana bole Allah biar hamaalatul quran tnpa sbrg cabaran kn (emoji senyum). Rse takut nk tggu adek2 masuk,, tp takpe,, Allah akn tlg,, tu je yg mmpu tngkan dri. Moga Allah bntu kite sume..stay with quran okeh. -0518- Jawapan 5:  hm. Sem 2 takda rasa apa, heartless haha tapi boleh la rasa yg dari segi quran tu rasa lain sikit dari sem 1. Macam dah dapat la cara sendiri untuk cari modal,iadah. Masa pulak even banyak program tapi dah makin pandai uruskan masa la haha. Ukhwah tu lain sangat sebab masa sem 1 macam tak kenal sangat pastu tak banyak sangat gelak ketawa sebab semua fokus je kan sebab junior kan memang cmtu (emoji hantu kak limah) naik sem 2 rasa la bonding sikit. Mungkin sebab dah banyak program. So dah biasa dengan semua orang. Bukan iqrac je, diploma pun bonding sekali. Tempat of course la bilik lgi seronok dari sem 1. Walaupun bilik selalu bersepah, tapi lagi selesa la dari sem 1 hahaha makanan biase je tapi air hamid memang sentiasa dehearty (love). Dah taktau nak cakap apa sebab kesimpulannya: heartless, hahaa tapi ok je. Everything is much better than sem 1 (emoji senyum) -chan- Jawapan 16:  ehh..haha..aq stress la..aq ni byk sgt perempuan minat..xtau nk plih mne..susah jugak erk jdi bdk hensem ni. Knape rmai sgt perempuan minat kt aq..(emoji sedih) ape tips ko utk elak drpd diminati??  -F&N- ***jawapan buat F&N: bila kita ikhlas jaga diri dan hati kita kerana Allah, Allah akan mudahkan kita. Allah sendiri akan jaga kita kalau betul kita ikhlas berusaha nak jaga diri (emoji senyum)*** Jawapan 17:  k,, sry aq x tau nak respon ape  -chairman- Jawapan 18:  Masa sekolah dulu, tak biasa dgn ‘strugle2 ‘ ni .  Pastu bila masuk DQ, yang mana Quran , mmg perlukan ‘strugle ‘ jiwa dan raga..  mmg payah nak catch up.  So mmg agak hancur la sem1.  Jadi masuk sem2 mmg dgn semangat luar biasa menyengat lah.  Nak tunjukkan kemampuan diri yg sebenar la konon. Dgn pgg jawatan lagi.  Mmg perassan masuk sem2 ni semangat lah.  Quran , x boleh terang dgn kata kata. Biar hubungan aku dgn AlQuran,  kekal rahsia.  Antara kitorg berdua.  Sbb bagi aku sebenarnya, hubungan dgn quran ni, hubungan dgn manusia ,  hubungan dgn persekitaran kita…  semuanya kembali pada hubungan kita dgn Allah .  Hebat cinta kita pada Allah. Hebat lah cinta dgn Quran,  hebatlah ciri ciri kepeibadian.  So setakat ni, masih mencari cinta Allah yg sejati…  banyak langha.  Byk duniawi, sbb itu tak masyi masyi.  Masa aku. Hoho haha hihi. Sudah terjawab.  Satu yg aku suka sem2 ni. Ukhuwahhh kita… cenggini (thumbs up 7x) haaa . Rasa kan ?  bila ukhuwah kerna ilahi . In Shaa Allah tiada berganti , hingga mati . Mangat ke down? Mangat la.. ehh tapi kdg down jugak.  Mangat bila dpt hantar byk. Down bila lupa byk . Senior? Sorry to say… only for my naqibs yg betul betul rasa kehilangan. Mungkin ada silap dimana mana. Jadi, minta sgt gen16 , bina cinta dgn junior nnt.  Masalah hati?  Kompom ada . Tapi , biarlah rahsia. Cuma satuu. Cinta tu bahaya. Kalau belum masa. Mmerosakkan. Menyakitkan. Memalukan . Please gen16. Please elakkan. …

Cerita Kita 2.0 Read More »

Cerita Kita 3.0

SOALAN: APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA  DI BUMI DARUL QURAN  Jawapan 23:  aq dr sem1 lgi aq dh risau dgn suasana sem2 ni. Selalu aq tnye diri aq.. “ehh bole ke aq hbiskan muqarrar ni..emm sempat ke..klo sempat pon..igt ke aq??..mcm mne pekse nnty..berapa pointer aq?? Emm dhur sani kah aq??..emm adakah sem2 ni sem last aq kt dq??..haha..tu la antara soalan2 yg bermain kt pikiran aq..soalan tu masih lgi bermain kt pikiran aq..sblom msok sem2..n bile dah msok sem 2..soalan2 tu masih lgi bermain di benak pikiran yg membuatkan aq bercelaru dan x menentu..ke manakah aq hendak tuju?? Hoho sje je mengayat (emoji happy) tpi bwt mse ni..aq still risau la tkot xsempat hbis muqarrar..n tkot xsempat nk igt sblom exam..n sblom pejamnye mata smpai bebila (emoji shock).. Emm nauzubillah..harap kite sume sesame dpt la istiqamah dlm usaha mnjaga n membawa alquran..pergaulan dlm kalangan iqrac in shaa allah ok.. -F&N- (kali kedua) Jawapan 24:  quran terabur cket. Masa mcam biase je. Ukhwah nampak mcm ok. Mngat masih mangat g. X rindu pon abg senior. Masalah hati..hrmm.. Kapel xde pon  -need not 2 know- Jawapan 25:  Sepanjang sem 2,banyak betul dugaan. First,aku bersyukur sbb Allah tahu aku mampu nk hadapi dugaan,tu sbb DIA uji aku. Aku susah sgt nk bahagikan masa,antara iadah & modal. Biasa r,modal aku x mcm org lain,laju mcm ferrari,aku ni lmbt mcm kura2..hehehe,itulah,aku susah nk iadah,nk hantar modal bebanyak sbb mk kejarkan muqarrar. Tapi,chillek r,aku banyak giler nangis,tapi pastu terus naik semangat balik. Terus nk berusaha. Itulah aku. Haha. Dgn bergerak kerja lgi,susah nk jaga hati uolls. Huhu. Tapi aku ni insan yg x berapa kuat,tapi paksa kuatkan diri jugaklah. Aku sentiasa percaya yg aku mampu. Itu je. Dan kalau aku yg lemah ni pown boleh memampukan diri,korang yg kuat2 ni 4sure takda masalah kan..Oklah,aku sayangkan kurek sangat2,termasuk yg dh keluar. And aku harap yg semua org akan berusaha dgn AQ masing2. Aku akan sentiasa doakan kawan2 aku. Utk diri aku sendiri,aku akan sentiasa menghargai setiap kesusahan yg aku lalui sepanjang aku berjuang kat sini. Itu yg pasti. Xoxo, -Buah tomato merah- Jawapan 26: Bismillah,,perasaan ye? Alhamdulillah happy, bahagia, sedih, takut, menyampah ngn diri sendiri n marah pon ad..First,, bile masuk sem dua,,kita la kakak, kita la adik,,xde org dah nk cloroxkan *baca bersihkan* hati kita, bermuayasyah*baca bergurau mesra* dgn kita n so on la..sbb hakak2 da tinggalkan kita. tp,,kat sini ana dpt duaa point,, kene jd independent sbb dorang dah xde nak bg guideline utk kita, actions kte kene jaga sbb kita la yg melambangkan iqrac,,dorang dah xde nk tunjukkan cth tebaik kat org lain,,so, kita la yg kene jadik org tu,, n second, ana blaja canne nk letakkan pengharapan (utk clorox n muayasyah and so on tu) kpd sahabat pulak,,kirenye time ni la baru terasa kpntingan seorang sahabat,,, time ni la baru rase cam eh,,ak ad kawan yg baik giler laa,,baru je sedar,,mcm baru je kene hempap ngn batu besar sampai berdarah muka,,sentap sngt.. Sbb kdg2 kita x sedar kehadiran sesuatu tu smpai kita hilang sesuatu,, which teach me to be more hargai tntg apa yg kita pernah ad, sdg ada, dan bakal ada. N pasal Qur’an plak,, Alhamdulillah sbb dah bnyk boleh hntr,,tp makin berat nk iadah..huhu,,kdg2 rasa kesian kat sazah sbb time iadah asyik sangkut je,,,huhu lebih2 lg yg tasmik time ktt tu,,huhu..tp bnde ni la yg menyedarkan ana,,,ape target sebenarnya masuk kat Dq ni,, n bnde ni la yg buat ana makin tsabat nk habiskan jaga Quran ni.. Alhamdulillah tsumma Alhamdulillah..Tp ad jgak part sedih time xleh nk hafal,,ulang bnyk Kali tp x masuk. tp tu la yg buat kita ngn Quran lagi perghh,, macam isi n kuku,,n ad jgak yg sedih sbb ramai kengkwan yg tinggalkan kitorang..huhu. And ana bersyukur sngt2 sbb Allah pilih ana utk masuk Dq ni, jumpa kawan yg baik giler, ustazah yg sngt memahami,, Ustaz yg sporting,,hakak2 yg xpernah kurang dlm share kasih syg, ilmu n so on.. Terutamanya roomate yg sngt bg qudwah hasanah kat ana..huhu Mostly duk kat Dq ni happy, sbb sll tenang walaupun sll homesick,,tp bila setiap kali homesick bila call umi walid smuanya jd OK balik,,heheWalaupun ad halangan n rintangan ana sll yakin yg Allah akn tlg kita, sngat2 yakin yg Dia tgh tgk kita, tahu kita, n sdg tngk ana even tgh tulis ni,,semuanya Allah yg ilhamkan,,huhu rase kerdilnya kat dunia,,xde pape pon yg milik kita,,semuanya pinjaman,,lastly,,ana sngt bersyukur Dan berterima kasih ats segalanya,,tq for everything and everyone for every single detailed things you ever done to me. -creampuffsolid- Jawapan 27:  Aku makin dpt sesuaikan diri alhamdulillah, cuma x optimum masa aku utk fokus kpd tujuan aku. Dulu aku boleh rasa aku lebih rajin sekarang kurang. Dulu lagi fokus dan xlalai sekarang kurang fokus. Cuma in shaa allah hamasah aku masih takat selamat, nak tajdid je selalu  -ismi MIM- Jawapan 28:  smakin semangat nk jaga quran (emoji happy)  -masyi- Jawapan 29:  kalau bgi ak kn, sejak sem 2 ni ak bersyukur sgt2 sbb msih dpt stay kt dq ni.. Sbb dlu wktu sem 1 dlu, ak asyik pikir nk cepat hbis muqorrar ja.. Dan xslalu sgt mengulang n iadah.. Jd bila nk exm sem 1 hritu, byk juz yg ak terpaksa hapai balik padahal dh hapai sblum ni..so ak sgt2 brsyukur sbb lps exm syafawi hrtu dan dpt msuk sem 2..tp hakikatnya ak sgt sedih jgk lps msuk sem 2 sbb abg2 sem 3 dh kluar dtmbh pulak rmai ahli sem kita yg kluar dq.. Slalu rsa sdih sgt..ukhwah antra kita ak rsa mmg rpt sbb ak rsa ak lgi dgn korg brbnding kwn2 sk ak wlwpon tk smpi staun kita brkwn..lps ni klu ada lgi yg kluar mmg ak akn rsa down ckit..so skrg ni mood ak ngn smngat ak sntiasa turun naik ikut keadaan ngn situasi..abg2 sem 3 jgn kata pa..ak rindu sgt lebih2 lgi naqib ak tu.. Huhu.. Klu pasal hati plak ak rsa ak tkd masalah..ok ja.. Satu lgi ak nk bgtau..ak kesian pd ahli sem kita yg muqorror diaorg lambat..ak pon bknnye lju sgt..tp tula ada sorg ahli sem kita ni slalu mai jumpa ak crita psal muqorror dia.. Ak kesian la.. Dy dh usaha.. Klu bleh nti kita smua saling tolong2 ahli2 kita yg ada masalah..tk smstinya brkaitan al quran.. Tu jela kot..  -apa-apa pun- Jawapan 30: hmm.. Xtau la nak ckp ape.. Xready lagi.. Sorry.. Yg pasti ukhwah kite sume ni masih belum kuat lg, like uncomplete puzzle -3words- Jawapan 31:  Bismillah.Rasa mcm sedih sbb muqarrar antara yg paling lambat.  Tapi kalau dulu waktu sem 1, kalau ada soalan, Nak stay ke stop? Masih ada pilihan jawapan A- stay B- stop Sbb maybe boleh pergi mana2 tempat dan mohon ke. Masih belum terlambat.Sem 2, takde dah pilihan utk stop by will. Aku akan stay. Cerita slps tu, sama ada dpt stay trus atau dibuang tu, aku terima je lah nanti. Sem 2 suppose to be busy right? 22 juz. Tapi aku tak rasa busy. Sbb aku dlm keadaan selesa dan rilex2. Masih tak letakkan usaha dan daya yang setanding utk mengangkat beban yg dipikul. Rindu senior? Rindu kut. Azwar iman izzatti, abg usrah etc (walaupun x rpt pun). Ukhuwwah x nk komen. Tak mangat sgt. X down sgt.Beza sem 1 dgn sem 2:Sem satu dulu, gigih bukak youtube utk sambung drama pinochio walaupun internet waktu tu guna sim yg 2G. Sem 2 ada byk pilihan drama korea, melayu, filem inggeris, aneka anime, boleh share it drpd sape2, tapi aku tak nak. Ntah. Tak rasa dah best cam dulu.  Aku sedih la sem 2 pindah ust halaqah. Tp aku terima je. Sbb itu yg terbaik dari Allah. At least aku cam agak gigih dan put effort lebih sikit waktu cari modal sem 2 ni berbanding sem 1. Kalau dulu cam ahhh baca 5 kali, pastu igt maksud, pastu bantai laa word arab. Kalau kene, kenela. Kalau x betul, ust x reject. Ust betulkan. Dulu nak tasmik, ust panggil dulu baru dtg. Skrg, aku gi sendiri. Dulu tasmik, mesti tiga. Skrg selalunya dua la. Pernah jugak 4. Sem 2 lah first time hantar 4 rasanya.  Aku cam sedih gak. Antara 3 org maahad hamidiah, aku paling slow skrg. Dulu yg diterima first iv, aku sorang kut laki. Amin najmi mana dpt. Aku iv dulu dah la asy syuara’. Aku sorg je kut dpt lps satu page waktu iv berbanding amin dan najmi. Tapi aku reda je kut. Maybe waktu tu, Allah sengaja permudahkan jalan ke dq. Dulu add math trial aku C pun tiba2 A- dgn mudah. Mungkin Allah nak sucikan diri aku yg kotor. Walaupun dah sem 2 dan aku rasa mcm jeles sbb kwn2 len suma dah blaja kat U masing2, aku percaya, ini yg terbaik dari Allah utk aku.  Aku dapat bygkan la, kalau aku terus ke U tanpa singgah DQ. Tak mustahil maksiat tu jadi hobi aku di waktu senggang. Tak mustahil aku tak baca quran setahun, even ramadan. Tak mustahil kalau aku murtad.Apa pun dalam sem 2, aku bersyukur sbb Allah masih bagi aku nafas utk hidup. Utk terus berusaha jadi hamba dan pendukung ayat suciNya. Utk terus jadi lebih baik dari yang sebelumnya.  Moga Dia sentiasa payungi kita dengan rahmatNya yang luas.Aamiiin. -hanif supirno- Jawapan 32:  jujur, jujur,diri ini tak pandai meluahkan maaf andai ini tidak memuaskn manusia imannya yazid wa yanqus bukan? ada masanya rajin ada masanya culas Hamalah quran,  Al-quran seharusnya peletus iman,  pembakar semangat, penawar kesedihan tapi dan tapi ,diri ini terlalu lemah serasa makin byk yg dihafal,  makin byk yg hilang makin kurangnya iman,  makin bertambahnya malas seolah bukan menghafal dengan jiwa,  kerana quran yg sepatutnya ‘syifaaullimafissudur’,  …

Cerita Kita 3.0 Read More »

Cerita Kita 4.0

SOALAN: APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA  DI BUMI DARUL QURAN  Jawapan 34:  1) Quran semakin baik. Setelah mengalami kefuturan beberapa ketika. seseungguhnya yang mengizinkan kita utk disiplin dgn Al-Quran dan Masa hanyalah Allah. Mmg dia x bg terus.  Tp teruskan meminta dan merayu. Allah x pernah mengecewakan hambanya. 2) ukhuwah sebenarnya ok sgt2. Aku percaya bila kita fight kita gaduh kita salah faham. Dan lepas benda tu berlaku kita cari penyelesaiannya dgn cara Rasulullah (iaitu berterus terang dan jujur) , in Shaa Allah ukhuwah menjadi lebih manis.  Sbb apa? Sbb kita lebih memahami dan menghargai rakan kita. 3) sem 2 sgt mencabar. Dgn masa yg sgt singkat dan program yg berlambak. Tp xde alasan sebenarnya utk tidak purrrforrm. Sesungguhnya Allah yg aturkan segalanya. Jadi.  Jgn pernah berhenti berharap. HANYA kepadaNYA. 4) alhamdulillah. Harap apa yg Al buat ni bleh menjadikan kita semua lebih baik. Minallah. Minannas. Fighting! Thanks and ATB. -kowala- Jawapan 35:  sejak masuk sem 2 ni, baru aq rse bahawa mengulang itu sgt penting  -neymar- Jawapan 36:  aku rasa tak cukup masa dengan quran. Nak masyi 22 juzuk tu mmg mustahil lah. Ukhwah kita ok je. Takde masalah pun.  1. Rindu sem 3, sbb depa bg motivasi  2. Makin kurang pndai urus masa  3. Bnyk sgt program  4. Dulu patah hati, tp skrg dah ok  5. Melagho bnyk -sanjou- Jawapan 37:  Ape yg kte rase waktu sem2 ni….Hmmmm…rase sedih sbb dh bape buln pgg quran…tapi kte x brjaye nk istiqamah dgn surat cinta dri Allah….masih x berjaye nk berakhlak dgn akhlak alquran…Ye lah…slh sendiri kn…x mujahadah betol2Tapi kn bile cite bab kekawan nie….Alhamdulillah iqrac sini baguih2….subhanallah….tabik springgg. Semue baik2. N kte nk request lh kn….klu kte semue ni ade terase hati ngan sesape ke or…x suke dgn sape2…cube tegor dye dgn care yg brhikmah….(sebenrnye kte nk point kt diri sendiri…Kte tulis nie sebagai peringatan tuk diri kte yg slalu leke ni)Sbb sahabat yg baik akn jage aib sahabatnye sendiri…Jadi kn…ape kate…Kte semue jgn gadoh2 tau…jgn ngumpat2…jgn saling membenci tau….Biaselah tu…sbb nanti akn dtg satu mase ukhwah kte diuji…(Jadi jgn tewas ngan nafsu n bisikn iblis ok)Takmau dah gadoh2…Cube brlpg dade….Saling mendoakn plg pnting… N rindu sgt2 nk org kejut kte mcm kt skola dulu…Dulu kn….ade org yg kejot kte pukul 4 pgi ke or 5 ke …yg pastinye awl pgi lh….Tapi selalu nye kte tido balik.  Tapi…tulah…just nk org ajak kte utk same2 bangon..baru sng skit nk mujahadah bangon tido….hu..hu..Tapikn…..Kte rindu sangat (1000x) waktu suasane sklh dulu…Dulu setiap kali waktu solat…akn ade org yg dtg dri bilik ke bilik n tanye…”boleh solat???n jom solat…“Pastu akn ade kwn yg sentiase tegor n ingatkn (almaklumlah…diri kte ni…x bape nk baik)…Antarenye…”(panggil nama)…mkn duduk”, “(panggil nama)…dh solat belum”, “(panggil nama)….ckp perlahan sikit”, “(panggil nama)…control gelak”Rindu nk dgr semue teguran tu lgi… -sun- Jawapan 38:  Okay kita punyaSem 1 dulu xde rasa mcm seronok lg ddk sini..just tasmik je…kawan pun x brp rapat lagi..sbb tu ana asyik balik. Sem 2 ni dh okay sket alhamdulillah, rasa seronok nk mhafal n nak iadah..kawan pun smkn rapat..bru start kenal semua..homesick pun dh kurg -flowersandblackcardigan- Jawapan 39:  perasaan brcmpur baur, cannot be define precisely what im feeling at that time, rasa sronok, sedih, rsa nk keluar, quran aq cmne? mngkin aq ad mslh ngn tuhan, mnybbkn aq ad mslh hadam quran, mse cmna, msa 24 jam, so what,aq ad bnyk msa, tp rsenya xspnhnya dmnfaatkn. ukhuwah..aq sntiasa cuba brbaik sangka, kdg2 smgt kdg2 down. rindu senior?? (emoji hantu kak limah). mslh hati ad je. rse mcm ni sem last aq (emoji sedih). habes. K -dagang nusantara- Jawapan 40:  spnjg ana brada kt dq ni byk pgalaman yg ana dh lalui.. Pahit manis smua dh terjah… Yg manis tu sgt mnis rsanya smpai melekat hgga ke lubuk hti.. Kalau yg pahit pula tlh mgajar ana erti sbnr khidpan ini mskipun kepahitan ni sgt myakitkan. Ok. First skli ana nk ckp psl quran. Ana mgaku yg ana ni bknla seorg yg masyi.. Ana xshebat kwn2 ana yg lain.. Kdg2 ana rsa down sbb..ye la.. Muqarar lmbt.. Dh la lmbt pastu xmasyi pula tu… Ulglah byk kli pon.. Tpi ttp xingat.. Tpi stelah skian lma ana pon trfikir yg smua tu bknnya kayu ukur yg mnntukan kualiti kita sbagai seorang hamalatul quran.. Tapi yg pntg usaha kita nk mnjaga quran sbaik2 nya.. Sebab ALLAH x lihat pda kejayaan kita tpi Allah lihat pda usaha kita untk mncapai matlamat tu.. Brjaya atau gagal tu blkg kira. Yg pntg kita dh usaha, doa dan twakal..Cara Allah mnilai kita adalah brbeza dgn cara mnusia mnilai kita.. Dlm sem 2 ana mgaku yg msa dgn quran agk sikit sbb sibuk dgn mcm2 aktiviti dan ana perlu rushing2 nk cri modal n iadah.  Second psl ukhwah kat sini… Ana mgaku yg ukhwah yg trbina kat sini mmg sgt cantik dan indah. Ana sblum ni xprnh rsa kmanisan ukhwah yg srupa mcm kt dq.. Ana rsa seolah2 dihrgai walaupun ana ni byk kkurangannya.. Kwn2 smua baik dan memahami. Tapi yg ana nk luahkan bhawa jgnlah mghukum ana dgn sbb ana ni byk kkurangan dan cetek ilmu agama… Ana cma nk ckp jgnlah brbgga dgn klebihan yg kita ada krna hnya ALLAH sja yg tahu siapa yg trbaik antra kita smua. And kalau blh mgingati birthday sesama kita tu prlu mnjadi satu amalan fardhu kifayah antara kita.. Mksdnya walaupun byk org xingat birthday sseorang tu tpi skurang2nya dua tiga org pun dh ckup untk ingat and wish kpd birthday girl tu.. Bkn ape… Nnti ksian kt dia.. Sedih.Sterusnya, ana ska tgk ustzh ana syum kt ana..And then, sjk ana msuk dq ni ana dh blajar byk bnda. Antranya, ana dh pndai naik komuter.. Ana dh rse naik bas dgn kwn bile blik kmpung… G outing ke kl, rawang dgn kwn2..hehe…. Tu je kot yg ana nk share.. Xtau nk ckp ape lagi.. Ana nk minta maaf byk2 jika ada menyinggungkan prasaan sape2 yg baca ni… Trima ksih smua krana mnjadi shabat ana yg sngt memahami dan sgt sweet.. Trima kasih krna hdir dlm hdup ana.Lastly, ana nk pesan kpd shabat skalian,nnti kalau sahabat smua brada dlm syurga, crilah ana kat sana… Kalau xjmpa ana kt syurga, crilah ana dlm neraka( nauzubillah min zalik).. Dan triklah ana ke syurga untk brsma kalian dgn tali ikatan prsahabtan yg trjalin antara kita… -sleepy hollow- Jawapan 41:  utk sem 2 ni alhamdulillah aku rase aku dh laju sikit ngafal. Klau time sem 1 nk hantar 3 muka pon payah tpi sem 2 alhamdulillah sng je nk hntar 4 atau 5 muka. Ukhwah aku rase ok je. Takde gadoh2 semua. Bolehla rindu gak kt senior. Takde rase down pon sbb banat sentiasa ade utk give support. Ceyy gurau2 haha. Masalah hati? Hmmm aku rase makin lama aku dah tak minat ah nk usya banat sbb it’s just such a waste of time. Bila ingat balik niat aku nk msok dq ni nk mengapal en. Ceyy padahal sem 1 dulu suka sgt usya banat en. Standard ah laki. Kalau ade jodoh, adelah. In shaa allah mudah-mudahan. Amiiiinnnn ya allah. Hahahahaha  -kim tae hyun- Jawapan 42:  Aq rasa sem 2 lebih baik drpd sem 1…..sbb dpt kenal dgn lebih dlm perangai ahli legolad…pastu lbh byk masa diperuntukkan utk baca al quran berbanding sem 1….tu je lah.. Pastu rasa macm diri ni dh sedikit matang berbanding sem  lepas…. -handsome baby- Jawapan 43:  Sjak msuk sem 2 ni, aq rse lebih mengenali ahli2 sem. Mcm thu apa yg dia suka/ not. Tapi boleh rapat walau bukan semua dalam masa skjap. – Determination – Jawapan 44:  Basmalah,in business they always say that “change is a constant”. but life is no different,” change is a constant, either you change by CHOICE or syaitan will change you by FORCE” -Chairman- …

Cerita Kita 4.0 Read More »

Cerita Kita 5.0

SOALAN: APA PENDAPAT AHLI SEM SEPANJANG BERADA DALAM SEMESTER DUA  DI BUMI DARUL QURAN  Jawapan 45: Luahan hati ek. duk dq best. Suasana kat sini rasa cam makin dekat je ngan Quran. N akhirnya ak ditakdirkan kat sini setelah penat usaha lelah nak gak masuk sini. pegi mana mana pun dengar orang baca quran. iron baju, jalan sini sana ada je yg bukak quran. aku rasa suasana cam …

Cerita Kita 5.0 Read More »