Artikel

Lain Macam

Assalamualaikum. Pe kabo ? Lain macam je aku tengok kau.  Iman kau sihat? Sekarang, aku nak korang stop apa2 je yg korang tengah buat dan start guna akal. Tampar-tampar sikit pipi sendiriTarik nafas sebelum baca entry niSekarang masanya Gempurkan iman yang lesuBangunkan akal yg tidurLeburkan hawa nafsu yg menggilaApa yang aku tengah buat sekarang ni?Hafazan masih tunggang langgang, Tapi …

Lain Macam Read More »

Isu

ISU Blur Bingung Serabut  Sampai satu tahap,  Kosong Kuasa sebuah masalah Tapi ada sahabat kata  “Ini bukan masalah. Ini ISU.” Kurang negativitinya Setiap “isu” pasti ada jalan keluarnya.  Cuma kadang-kadang  Kita seolah meraba-raba menuju cahaya Tapi tak jumpa-jumpa Dan akhirnya  Kita sesat dalam kegelapan Bingung tanpa jawapan Ya mungkin cahaya itu terhijab Disebabkan dosa yang …

Isu Read More »

Hikayat

Kisah 1.  Awak Darul Quran?Tanya Tuan Bad. “Ya saya” Jawabku dengan nada yang…nak kata semangat, tak semangat, bangga pun, taklah berapa bangga.Dalam hati kecilku berbisik..’ohh Allah, tolonglahh, jangan lah beliau macam2. aku dah serik kena macam2 sebelum ni. “Allah..seronoknya..lepas ni mesti awk sambung kt Arab kan?” “Ohhhh Cliché ..” Aku bermonolog. “lepas ni insyaAllah ke UIA lah saya kalau…” Tiba-tiba, tak …

Hikayat Read More »

Dilema

Dia merebahkan kepala pada penghadang kaca di tempat duduk komuter. Sambil memejamkan mata, dia menghela nafas panjang. Kemudian dia membuka kelopak matanya perlahan-perlahan. Penat. Perjalanan guna ktm memang memenatkan. Lama. Statik. Dia jadi bosan. Hanya suara perempuan ktm yang menjadi halwa telinga selama 1 jam perjalanan. Dengan nada yang monoton, setiap stesen disebut. Tangan yang …

Dilema Read More »

SUKFAZ 2014

Dari kaca mata PMBismillah. Hijau. Merah oren. Al -Qassam. Perjuangan. “What?!Ikut sem?!Iqrac kan sikit…”Permulaan yg agak predictableTapi apa pun Kami gagahkanBuat yg terbaikLeading atau ketinggalan, apa kiraKita sorak sampai detik akhir bersamaBiar semangat kita yg menggentarkan merekaWalau hakikatnya kita cuma biasa-biasa, ehehBola jaring bola baling, Say goodbye sayonaraBadminton ping pong, pun serupa nasibnyaBola tampar yang jadi harapanTup tup …

SUKFAZ 2014 Read More »

Fitnah Fitrah

“Kak Sarah,,,,saya…ada suka someone..” Bicaraku perlahan. Segan. Kak Sarah memandangku. Tepat pada mataku. Bibirnya mengoyak senyum. “Dah besar adik aku ni.” akak senyum sinis..aku tak tahu apa sebenarnya maksud senyum itu “Dah pandai lawan tuhan.” kak Sarah meneruskan senyumnya itu lagi.. Argh..Pedih. Aku diam… Pedih hati bila akak ckp mcm tu,,tunduk menerus tanpa sedikit pun …

Fitnah Fitrah Read More »

Uwais Al-Qarni

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::           Al-Yaum,,nak kasi kisah seorang hamba Allah yang sgt popular dikalangan penduduk langit.. dikalangan langit selalu disebut2,,tapi xfemes kat dunia.herm,mcm mana tu?…tersebutlah kisahh,,,          Pada zaman Nabi Muhammad S.A.W, ada seorang pemuda bermata biru, rambutnya merah, pundaknya lapang panjang, berpenampilan cukup tampan. Kulitnya kemerah-merahan. Dagunya menempel di …

Uwais Al-Qarni Read More »

Bagaimana Jalannya?

BAGAIMANAKAH jalannya untuk merealisasikan sistem Islam?  Kita telah percaya bahwa Islam sebaik-baik sistem hidup di dunia ini. Kedudukan kita dan segi sejarah, geografi dan internasional telah meyakinkan kita bahwa Islam adalah satu satunya sarana untuk kita mencapai kembali kekuasaan, kehormatan dan keadilan sosial. Tetapi bagaimanakah jalan untuk merealisasikan pemerintahan Islam dalam sebuah alam yang anti …

Bagaimana Jalannya? Read More »