Tazkirah

Cerita Khatam

Pernah tonton filem animasi ‘Frozen’? Ada satu adegan, Anna bangun pagi terus jadi riang. Cergas lansung tak nampak lesu, dia menari seolah-olah orang istana tiada pantang! Semuanya kerana satu sebab; hari itu hari terbuka istana. For the first time in forever, dia dapat bertemu sapa dengan rakyat jelata. Mahunya tak teruja? Pernah tengok filem ‘Finding …

Cerita Khatam Read More »

Buku Baru Aurums

2016, tahun yg terasa singkat tapi sarat; singkat pada masa, sarat pada acara. Tapi masa tak menunggu, semester 2 berpenghujung, semester 3 ada titik mulanya. Alhamdulillah, Midas dan Demodike semuanya masih diizinkan menyedut dan menghela nafas, melangkah bersemangat memasuki pintu 2017. Bismillah. Ah skema betul entri kali ni. Biarkan. Nampaknya semester akhir ini tak mudah …

Buku Baru Aurums Read More »

Ego Vs Ukhuwwah

Bismillah. Pernah tak kita fikir, apa yang akan berlaku jika di dunia ini, hanya ada kita. Kita berseorangan. Bersendiri. Susah bukan? Sebab itu Allah jadikan kita teman, sahabat, mahupun kenalan. Kerana merekalah yang akan menemani kita dalam kehidupan. Merekalah yang memberikan kita nasihat. Merekalah yang menolong kita bangkit selepas kita jatuh dengan sangat kerap. Seringkali …

Ego Vs Ukhuwwah Read More »

Bulan Wafatnya Junjungan Mulia

Sempena bulan Rabiul Awal kali ini, sedang ramai orang menyebut mengenai hari kelahiran nabi, apa kata kita renungkan saat kewafatan Rasulullah yang mana jatuh tarikhnya dalam bulan ini juga. MasyaAllah, sungguh cantik ketetapan Allah terhadap nasib hambanya. Jom kita renungkan reaksi para sahabat apabila Rasulullah berada di akhir hayatnya. KEWAFATAN RASULULLAH S.A.W. Rasulullah s.a.w. wafat …

Bulan Wafatnya Junjungan Mulia Read More »

Melayari Internet Dengan Kebersamaan Allah

Oleh: Dr. Fathi YakanAssalamualaikum wr. wbt.Internet merupakan senjata bermata dua, satu pendekatan yangmempunyai dua wajah yang bertentangan; dalamnya ada unsur peruntuh dan membina,memati dan menghidup, petunjuk hidayah dan godaan. Dan cara bagaimana ia digunakan adalah garis pemisah antara keduannya. Saya harap tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa internet mempunyai daya tarikan, keberkesanan, mudah dicapai, dilayari dan bersifat interaktif yang menjadikan ia …

Melayari Internet Dengan Kebersamaan Allah Read More »

Melihat Dengan Mata Allah

Allah Maha Melihat. Melihat seluruhnya. Apabila mata Allah melihat, pasti tidak akan ada satu pun yang terlepas dari pandangan Allah walau sekelumit zarah sekalipun yang zahir mahupun yang tersembunyi. Subhanallah…. Tetapi ciptaan yang bernama “insan” itu seringkali melihat dengan pandangan hati. Andai hati itu bersih, pasti yang tersmbunyi kelihatan berseri. Tetapi apabila hati itu banyak …

Melihat Dengan Mata Allah Read More »

Tukarkan Mulut Kepada Badan

Mungkin apabila baca sahaja tajuk post ini,ramai yang akan berfikir tentang suatu makhluk yang digelar “Alien”.Betul tu,tak mustahil bagi sesiapa yang membaca tajuk post ini untuk berfikiran begitu.Atau mungkin juga macam-macam benda lain lagi yang akan difikirkan oleh anda semua.Yang pastinya,tajuk post ini telah menimbulkan tanda soal dalam otak masing-masing. Kenapa pula ? Of course …

Tukarkan Mulut Kepada Badan Read More »

Luqmanul Hakim:Menjawab Post Wahai Pemuda!

“….Peribadimu Luqmanul Hakim,cermin suluh peribadi mukmin,kerana kepintaran dan kecerdikan kau disegani..” Apabila terlintas sahaja lirik ini di fikiran,serta merta mengingatkan kembali kepada post yang lepas yang mana telah mengkritik sikap pemuda-pemudi Islam pada hari ini.Mungkin menjadi tanda tanya kepada para pembaca apa kaitannya kisah Luqmanul Hakim ni dengan pemuda?Jawapannya ada pada lirik di atas. “….cermin …

Luqmanul Hakim:Menjawab Post Wahai Pemuda! Read More »

Jangan Suka Salahkan Orang Lain

Daripada Abu Hurairah ra bahawasanya Rasulullah saw. Bersabda: Jika ada seseorang berkata: Orang ramai (sekarang ini) sudah rosak, maka orang yang berkata itu sendiri yang paling rosak di antara mereka” Penerangan Hadis: Imam Nawawi ketika menulis hadis ini dalam kitab Riyadhus-Shalihin beliau memberikan penjelasan seperti berikut: Larangan semacam di atas itu (larangan berkata bahawa orang …

Jangan Suka Salahkan Orang Lain Read More »