“Jom Bergandingan ke Syurga”


Kempen Biah Solehah PERKEMAT DQ 2010 yang bertemakan “Jom Bergandingan ke Syurga” telah dianjurkan oleh Persatuan Kebajikan Maahad Tahfiz Darul Quran dengan kerjasama Hal Ehwal Pelajar yang diadakan selama seminggu bermula dari 9-17 Julai 2010.

Biah Solehah didefinisikan sebagai suasana yang terbina hasil pentarbiyahan Islam dan juga praktikal amal Islam yang disebatikan dengan kehidupan seharian. Inilah tujuan sebenar kempen ini dijalankan dan kami bagi pihak IQRaC 2010/2011 menyokong 100% kempen ini dengan harapan biah solehah dapat diperkasa di Darul Quran.
Pelbagai aktiviti telah dijalankan semasa kempen ini diadakan seperti ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Dasuki bin Hashim, qiamullail perdana, Pertandingan Bola Sepak Piala Pengarah DQ, Pertandingan Futsal Usrah Cup, Pertandingan Bola Jaring Piala Solehah, sukaneka dan banyak lagi.

Kempen ini menyarankan kita untuk melaksanakan biah solehah yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w seperti solat berjemaah, bersedekah, senyum dan bermanis muka, menjaga adab dan batas pergaulan, ihtiram murabbi, qiamullail, memberi dan menjawab salam serta banyak lagi.

Majlis Perasmian Penutup telah diadakan di Dewan Muktamar dan disempurnakan oleh Ustaz Abdul Kodir Bin Sallah. Selepas itu, majlis penyampaian hadiah diadakan. Pasukan IQRaC telah mendapat tempat ke-3 bagi Pertandingan Bola Sepak Piala Pengarah DQ dan johan bagi Pertandingan Bola Jaring Piala Solehah.

Perasmian penutup ini bukanlah bermakna biah solehah yang perlu wujud dalam sesebuah kawasan juga telah tamat. Tidak! Biah solehah atau suasana yang baik ini perlu dipelihara dan diperkasakan. InsyaALLAH.

0 thoughts on ““Jom Bergandingan ke Syurga””

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *