MAFATIHUL MAHABBAH PENSIJILAN SESI 13/14

Persatuan Kebajikan Maahad Tahfiz Darul Quran(PERKEMAT DQ) dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Pelajar Darul Quran telah mengadakan program Mafatihul Mahabbah Pensijilan sesi 13/14. Program ini merupakan program tahunan yang dianjurkan oleh PERKEMAT DQ.

Program Mafatihul Mahabbah yang bermula pada 12-14 Januari 2013 yang lepas,telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya. Nur Laman Bestari, yang terletak di Ulu Yam, Selangor telah menjadi saksi terlaksananya program pada kali ini. Hasil Kerjasama yang mantap daripada 45 pelaksana program dengan dibantu 16 orang fasilitator mampu mengendalikan program ini dengan penglibatan peserta Pensijilan DQ-UIAM sesi 13/14 seramai 95 orang pelajar banin dan 60 orang pelajar banat. 

Antara objektif program kali ini adalah mendedahkan dan menekankan kepada peserta tentang kepentingan alquran dalam kehidupan seharian. Disamping itu pihak penganjur juga menekankan pembinaaan ukhuwwah diantara peserta dan juga pimpinan. Dalam masa yang sama,ingin membina sifat kepimpinan dalam kalangan peserta.

Pengisian kali ini dimuatkan dengan eksplorasi ukhuwwah,3 sesi ceramah yang disampaikan oleh penceramah yang mantap thaqofahnya iaitu ust Imam Muda Nazrul, Ust Shaari dan Ust Wan Ji. 

Selain itu, pelbagai aktiviti menarik lagi bermanfaat telah diadakan sepanjang program berlangsung seperti aktiviti riadah bermodul,latihan dalam kumpulan(LDK) dan tidak ketinggalan slot bersama Pimpinan PERKEMAT sesi 12/13. 

Turut dimuatkan juga pengisian muhasabah huffaz yang dikendalikan oleh Ust Mizan.Majlis Perasmian Penutupan Program telah dirasmikan oleh Ust Ahmad Bin Ismail.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *