The Miracle of Al-Quran Through Science and Technology (THE MOST)

Program The Most merupakan satu program mega yang dikendalikan oleh Biro Akademik. Program ini telah berlangsung selama dua hari iaitu bermula dari 7 September 2012 bersamaan 21 Syawal 1433H sehingga 8 September 2012 bersamaan 22 Syawal 1433H.

7 September 2012
MALAM- Tirai The Most dibuka dengan tayangan movie ‘Meet The Robinson’ yang diadakan di auditorium Sheikh Mohamad Nor. Tayangan ini bermula pada jam 9.00 malam. Kehadiran pada malam tersebut sangat menggalakkan. 

Majlis diteruskan dengan ucapan daripada saudara Akmal bin Zulkarnain selaku penyelaras. Dalam ucapannya, beliau menyatakan harapannya agar program ini dapat membongkar rahsia-rahsia yang terkandung dalam Al-Quran terutama yang berkaitan dengan perkara sains dan teknologi. Beliau turut berharap usaha ini dapat membantu dalam melahirkan huffaz yang profesional pada masa hadapan.  Tayangan movie diakhiri dengan sesi pencerahan daripada saudara Muhammad Amin bin Adnan.


8 September 2012
PAGI- Sabtu dimulkan dengan Qiamullail. Seawal jam 8.30 paginya pula, pelajar sudah mula mendaftarkan diri di Dewan Muktamar. Pelajar mula melengkapkan bahan-bahan pameran bagi halaqah masing-masing di tempat yang disediakan. Buku-buku jualan tersusun rapi di bahagian belakang dewan. Pada jam 9.10 pagi, ketibaan penceramah telah disambut dengan ucapan alu-aluan daripada pengerusi majlis. Penceramah tersebut ialah Ir Ahmad Jais Alias As-Syazili. Majlis diteruskan dengan ceramahnya yang bertajuk ‘Islam dan Teknologi’. Penceramah turut menyentuh mengenai sifat-sifat yang perlu ada pada seorang saintis muslim.

Pelajar seterusnya mula bertebaran untuk melihat pameran di bahagian belakang dewan. Ustaz Ir Ahmad Jais Alias As-Syazili juga sempat membuat lawatan di beberapa buah pameran. Penilaian telah dibuat oleh beberapa orang juri. Dimulakan dengan kumpulan yang membentangkan projek hujan diikuti dengan projek roket dan seterusnya. Sebanyak 7 kumpulan telah mengambil bahagian dalam pameran ini.

PETANG- Pada jam 2.30 petang, sekali lagi para pelajar mula mendaftarkan diri dan mengambil tempat masing-masing. Penceramah untuk sesi ini ialah Professor Madya Dr. Mohd Arip bin Kasmo bagi menggantikan penceramah yang telah dijadualkan iaitu Dr. Jamnul Azhar bin Mulkan yang tidak dapat hadir akibat masalah kesihatan. Beliau menyampaikan ceramahnya yang bertajuk ‘Pengukuhan Akidah Menerusi Penghayatan Sains Dalam Al-Quran Al-Kareem’ atau lebih dikenali sebagai PASAK.
MALAM- Pengerusi majlis, iaitu saudara Muhammad Burhanuddin bin Mahadar dan Ahmad Izzat Nizar bin Hashim mengalu-alukan ketibaan Ustaz Aishamuddin bin Samsungei sebagai perasmi majlis penutup program The Most merangkap penasihat IQRaC. Majlis seterusnya menjemput saudara Mohd Fawwaz Shahidi bin Yaacob untuk mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran dan diteruskan dengan ucapan oleh saudara Zubair bin Amir Nur Rashid merangkap Timbalan Penyelaras 1 Program. Seterunya ucapan oleh Ustaz Aishamuddin dan seterusnya merasmikan majlis penutup program The Most.

               
Majlis berlanjutan dengan penyampaian hadiah yang disampaikan oleh Ustaz Aishamuddin kepada para pemenang pertandingan pameran. Johan telah digondol oleh kumpulan yang menjalankan projek pergerakan bumi. Manakala tempat kedua dan ketiga disandang oleh kumpulan yang menjalankan projek ‘big bang’ dan hujan. Saguhati turut diberikan kepada kumpulan lain yang kurang bernasib baik. Namun, projek gelombang bunyi, roket, lampu dan pita rakaman yang dijalankan oleh mereka tidak kurang hebatnya.

Wallahualam.

0 thoughts on “The Miracle of Al-Quran Through Science and Technology (THE MOST)”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *