Kalam Terakhir dari Pengerusi I.Q.RaC 08/09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

“We did indeed offer the trust to the Heavens ,to the Earth and to the mountains (to bear it) but they declined to bear it and were afraid that they would not be able to fulfill it (for they do not have innate disposition to bear it).And (then) man (with the innate disposition in him) undertook to bear it.(Remember that) man is prone to do injustice and to do things in the manner of the ignorant ”
(Surah AlAhzab:verse 72)

Segala puji bagi Allah pencipta alam semester tersimpannya seribu satu rahsia disebalik keindahan ciptaanNYa. Selawat dan salam buat Junjungan mulia Kekasih Allah Nabi Muhammad s.a.w yang memastikan survival ummah ini terus dalam kegemilangan dan kecemerlangan. Tak lupa juga buat ahli keluarga baginda,para sahabat,para tabi’e dan tabi’ tabien seterusnya jiwa-jiwa yang meneruskan mata rantai perjuangan Rasulullah yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas sehinggalah terhapusnya fitnah diatas muka bumi ini. Salam perjuangan buat mereka yang mencintai Islam sebagai mukadimah warkah terakhir dari saya mewakili saf kepimpinan I.Q.RaC 08/09.

Sahabat sahabiah seperjuangan,

Saya mengucapkan setinggi-tingi kesyukuran kehadrat Ilahi telah memilh saya dan rakan seperjuangan menjadi salah seorang tenteraNya. IQRaC sebagai satu wadah buat saya dan rakan-rakan mengimplementasikan Islam sebagai satu cara hidup. Disinilah kami memungut mutiara tarbiah melalui sistem yang disusun agar lahirnya Sultan Muhammad AlFateh yang kedua. IQRaC sebagai medan latihan buat kami sebelum memasuki gerbang merawat masyarakat dan mendidik. Disilah kami belajar perkara baru sebagai seorang huffaz teknokrat.

Dunia kepimpinan penuh dengan ombak bergelora kadang-kadang diuji dengan ujiaan membebankan terasa jiwa dan emosi terumbang ambing, cemuhan dan kritikan perkara biasa buat seorang duat andai Nabi Muhammad dicemuh siapalah kita untuk sentiasa diagungkan. Biarlah kita dihina dihadapan manusia tapi mulia disisiNya, biarlah titis peluh dan keringat yang tak seberapa ini akan menjadi saksi bahawa kitalah penegak kebenaran. Itulah jalan perjuangan tak lekang dengan ujiaan perasaan dan jiwa ditambah dengan masalah kewangan, keluarga, rakan-rakan dan sebagainya namun disitulah terbinanya bibit kemanisan ukhuwwah. Teman sejati wujud dikala senang dan susah, berpuluh-puluh sms kian meziarahi telefon tatkala diri berasa lemah. Saya bersyukur memiliki teman sejati didunia dan diakhirat. Terima kasih kepada anda semua!!!

Genap satu tahun kami mentadbir IQRaC bermula 27 Mac 2008 sehinggalah 27 Mac 2009 beribu kenangan dan pengalaman diperolehi. Dunia ini ibarat roda kadang-kadang diatas kadang-kadang dibawah. Moga pengalaman ini menjadi bekalan dalam mendepani dunia pancaroba sebagai seorang doktor merawat iman lesu melalui method dakwah fardiah dan jamaah yang disusun. Itulah tugas kita sebenar wahai huffaz teknokrat menjalankan proses Islamisasi dibidang masing-masing. Biarlah masyarakat merasai keberadaan kita usahlah menjadi huffaz bisu. AlQuran hanya meniti dibibir semata-mata namun masyarakat tidak mendapat sedikit pun kilauan AlQuran walaupun hanya tempias. Ruginya masyarakat dengan lahirnya hufffaz seperti ini. Islam menjadi fitnah disebabkan golongan agama sendiri. Non-muslim fobia terhadap Islam dek perangai umat Islam itu sendiri.

Warkah terakhir ini juga saya ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada bonda dan ayahanda yang memahami diri saya sejak ditaman Maahadi lagi, Ust. Taufiq selaku guru pensihat, Mantan YDP PERKEMAT DQ Akh Ihsan Fadhli dan barisan exco, saf kepimpinan Perkemat 08/09,sayap kanan dan sayap kiri Pengerusi IQRaC, barisan perwakilan IQRaC 08/09, pihak pentadbir HEP, DQ & UIAM,adik-beradik usrah Wafda,adik-adik Hunafa’ dan buat sahabat-sahabiah yang menyokong kami tak lupa buat rakan-rakan setia menjadi pengkritik kehormat kami namun merekalah yang mengajar kami erti ketabahan, tanpa mereka jalan ini tak akan dirasai kelazatannya. Syukran ‘alla kullihal.

Saf Kepimpinan IQRaC 09/10

Buat adik-adik pewaris perjuangan Islam, saya dan abang-abang serta kakak-kakak mengharapkan kelab ini terus maju kehadapan dengan idea dan pendekatan yang baru. Dunia kepimpinan bukan satu tradisi tapi satu seni. Itulah ungkapan nasihat yang diungkapkan oleh Akh Luqman Nazari buat kami ketika induksi dulu. Jadilah seorang pemimpin yang sufi lagi haraki. Disini saya ingin kongsikan satu madah pujangga dari Abdullah Nasih Ulwan:

“ Wahai Anakku, jangan sibuk ingin memenangkan Islam dengan strategi semata-mata sedangkan basirahmu semakin menumpul dan ibadahmu semakin berkurang. Teladanilah Abdullah AlMubarakyang menggandingkan semangat jihadnya dengan ketaqwaan yang mutlah kepada Allah. Bukankah AlBanna itu seorang sufi lagi haraki”

Jagalah ibadat dan hubungan dengan Allah wahai adikku. Jalan ini penuh dengan onak dan duri. Jadikan Allah tempat pergantungan. Malammu tempat mengadu dan menangis kepada Sang Pencipta siangmu medan untuk bertempur. Tak cukup sekadar itu seimbangkanlah tarbiah dalam diri adik-adik dari segi ilmu, jasmani, pemikiran, fizikal dan mental. Seimbangkan antara tarbiah dan pengurusan biarlah ia bergerak seiringan. Setiap amal mestilah bertunjangkan kefahaman dan ikhlas kerana Allah. Yakinlah adik-adik mampu membawa bahtera ini jauh kehadapan andai ikatan ukhuwah sesama perwakilan kian utuh dari masa ke masa. Usah campur adukkan masalah peribadi dengan urusan kerja. Jadilah seorang proaktif dan rencam dalam melaksanakan amanah jangan salahkan oranglain andai dakwah kurang effective dan masalah baru timbul tapi salahkan diri kita adakah kita golongan bekerja??? Tidak lupa juga AlQuran dan akademik mestilah mantap jangan diabaikan. Sama-samalah menampung segala kekurangan agar adik-adik sentiasa dalam keizzahan dibawah naungan Ilahi.

Akhir kalam, saya mewakili barisan perwakilan memohon jutaan kemaafan andai ada salah silap ketika kami mengemudi bahtera ini,kebajikan terabai dan sebagainya. Tuntutlah hak sahabat semua didunia lagi janganlah dituntut di Padang Mahsyar kelak tatkala tiada tempat pergantungan melainkan rahmat Allah s.w.t. Harap maaf ampun dipinta. Doakan kami sentiasa istiqamah di atas jalanNYa semoga dikekalkan hidayah dan dirahmati Allah selalu. “ Sahabat yang dikasihi..marilah kita bersama..kita bina rabitah hati..mengisi..fitrah insani..merai cinta Nabi..” Sekian terimakasih. Salam ukhuwwah dan salam Perjuangan.. See you dIPT.

0 thoughts on “Kalam Terakhir dari Pengerusi I.Q.RaC 08/09”

  1. gud luck pde smua…buat pmpinn gen 9,thniah buat ntum smua,ana sgt2 bangga ngan ntum sme,mg2 amalan kite dtrima n dbrkati…dan,khas buat pmpinan bru gen 10,truskan prjuangan..usah mdh futur…sntsalah mntak bmbingan abg2 snior..insyaAllah kher…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *