Melihat Dengan Mata Allah

Allah Maha Melihat. Melihat seluruhnya. Apabila mata Allah melihat, pasti tidak akan ada satu pun yang terlepas dari pandangan Allah walau sekelumit zarah sekalipun yang zahir mahupun yang tersembunyi. Subhanallah…. Tetapi ciptaan yang bernama “insan” itu seringkali melihat dengan pandangan hati. Andai hati itu bersih, pasti yang tersmbunyi kelihatan berseri. Tetapi apabila hati itu banyak dosa yang berkelompok, maka hasilnya tunggu dan lihat.
“Di hati seorang insan yang penuh dengan kebergantungannya pada Allah S.W.T itu pasti keputusannya juga sepenuhnya bergantung pada Allah.”
Pilihan Allah adalah pilihannya, tetapi bagaimana kita tahu pilihan itu adalah pilihan Allah terhadap kita? Pada saya jawapannya adalah istikharah. Istikharah memohon petunjuk Allah S.W.T. Pandanganglah dengan pandangan Allah. Pandangan kebaikan untuk setiap ketentuan,
Apabila kita memandang setiap ketentuan Allah, setiap ujian Allah dan setiap pemberian Allah ke atas diri kita dengan pandangan yang penuh hikmah, pasti yang akan kita temui bukan noktah.
Tetapi kelembutan dan kasih sayang yang tidak pernah renggang, sungguhpun yang Dia berikan itu adalah kesakitan yang kita rasakan tidak akan pernah hilang. Masa yang berlalu berbekalkan kesabaran akan membuka mata yang bersengkang untuk meminta kebenaran hikmah luas terbentang dan ketika itu, adakah masih mahu menentang? Atau mengeluh panjang di atas segala nasib yang dikatakan malang? 
Jangan, Allah itu Maha Penyayang. Apabila Allah memberikan pasti pemberian itu ada kebaikan yang kemudiannya akan membuat kita tenang. Andai kesabaran menjadi tunjang dan berbaik sangka pada Allah yang selalu kita ingatkan.
“Insan”  itu kejadiannya banyak kelemahan. Ujian datang untuk mendidik hati untuk beriman lembut menerima setiap pengajaran dan berfikir tentang kekuasaan Dia yang menciptakan.
Manusia itu tidak terlepas dari ujian yang menjadikan rapuhnya iman, tersungkur ke taah bagai tiada kekuatan untuk bankit bertahan. Menimbulkan banyak persoalan kenapa dan mengapa Allah memberikan kesakitan.
Namun apabila pertolongan Allah datang melalui teman, segala peringatan Allah disampaikan melalui peti suara insan, kembali kukuh, senyum menikmati hikmah kehidupan. Mangambil pelajaran dan pengajaran atas setiap pemberian. Sesungguhnya ujian begini sangatlah ringan andai dibandingkan dengan mereka terdahulu yang berperang menegakkan kebenaran. SubhanaAllah.
Allah itu masih sayang dan sangat sayang akan hambanya kerana itulah Dia memberikan ujian. Ujian itu tandanya mata Allah, perhatian Allah masih pada kita, masih belum berpaling dari kita dan masih tidak jemu mahu mendidik kita agar sedar akan diri kita, amal ibadah kita, dunia kita dan akhirat kita kelak. InsyAllah.
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : Kami telah beriman, sedang mereka masih belum diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.”
 (Al-Ankabut : 1)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *